2025-03-02
日有唔好既經歷。等店員落單外賣,有一個廚房出嚟既店員問:食咩?我:炸雞翼豬扒粗炒,五隻鍋貼,凍豆漿。店員就講左幾錢同收錢後,邊寫單邊入廚房,之後再走去後欄。之後等了10分鐘,追問係店面既店員外賣得未。店員:單野唔係我落。之後就走去整東整西,好似好忙咁。有個男人入店叫外賣,店員就幫佢落單。等左一陣,見到廚房包起一包炸豬扒,我就追問店員係咪差雞翼,個粗炒就得啦。店員:唔係你架。之後就係廚房拎三碗外賣連同包炸豬扒一齊入膠袋,俾遲落單既男人。我再問店員,唔理我。到人多了,廚房入面既店員出來幫手,問我要咩,我就一五一十講件事佢聽,到最後店員:無雞翼,無豬扒。我再三強調,遲黎落單既男人都有炸豬扒,反而我係度等成二十幾分鐘以上,你就話無。店員無回答,只問我仲要唔要個凈粗炒。到最後凈粗炒。唔係落lee單既店員,就唔會跟,由你呆等到發火。其他店員,得過且過咁。
到最後凈粗炒。