Three on Canton

餐厅: Three on Canton
资讯:

2016-03-04 17043 浏览
又喺一年一度嘅公司周年饭,虽然,今年嘅限额又再多啲,但啲自助餐价钱又再升啲,幸好老细俾嘅预算都算松,大部份五星酒店嘅自助晚餐都足够应付。自从周年饭老细俾我哋放手搞「自己食自己」,无老细同枱,自然食得够自由,够轻松,经大家嘅筛选,定好晌Three on Canton大擦一餐(星期五晚,$628一位,另有78折)。环境方面就唔多着墨,总之地方几大,装修雅致,除自由组合嘅长枱外,又有啲中型6人圆枱,方便一家人围埋坐,易啲倾偈。我哋被安排坐近窗口,落地大玻璃,广东道街景一览无遗。等同事拎完第一转嘢食,就喺小弟出场做巡场嘅时间。初时入门口以为得一截长形食物区,原来,掘个弯仲有另一大截食物区,所以,整体食物嘅选择十分之多。沙律、冷盘虽然最贵价嘅食物肯定喺近门口嘅冻海鲜,不过,见佢不时补充,现场食客斯文,无需要急住食。相反,要延长个战斗力,第一转嘅沙律喺必不可少。6款沙律菜、10多款配料、4款酱汁整齐分区排列好;最有趣喺加插啲萝卜仔,又有好健康嘅黑豆、黎麦……等等健康食材。沙律拼少少冷盘切肠喺小弟嘅惯性头盘,今次嘅亮点喺两款萝卜仔,就咁食爽脆到不得了;而其他材料亦非常新鲜有质素,好似露笋、红菜头、巴
(星期五晚,$628一位,另有78折)。
沙律、冷盘

沙律拼少少冷盘切肠喺小弟嘅惯性头盘,今次嘅亮点喺两款萝卜仔,就咁食爽脆到不得了;而其他材料亦非常新鲜有质素,好似露笋、红菜头、巴马火腿咁,当然黑豆藜麦就要食多两炷啦!
冻海鲜

虽然无生蚝,但一样满意佢哋嘅冻海鲜阵容:龙虾、龙虾仔、蟹脚 x 2、青口、甜虾、翡翠螺,款款海鲜嘅供应都源源不绝。配柠檬角、鸡尾酒汁都常见,加多埋红酒醋及泰式汁少就有啲,更少有喺第一次见有咁多款「辣椒仔」
一大碟海鲜拼盘,样样执啲,唯独龙虾仔唔要,拆麻烦,肉又少。最爽喺大大件嘅龙虾肉,又大大件嘅蟹脚,更爽嘅喺其中一款较大嘅蟹脚已批开壳,食用异常方便。款款海鲜都好鲜甜,肉质又爽,食完一口海水鲜味
汤品

食咗两转冻嘢,喺时候食少少热嘢缓和吓。汤品有两款(节瓜淡菜汤、蕃茄忌廉汤),有原因唔拣中汤,等阵再讲。个蕃茄汤橙红艳丽,「忌廉」成份应该唔多,所以茄味浓郁,酸香鲜活,正
蕃茄忌廉汤
面包篮

虽然个汤好饮,但净饮都喺寡啲。见佢有唔少面包款式,有软有硬,有粗有幼,衬番碗汤感觉会更完整。
小弟戏谑自称面包王,都喺虚衔,但同事T就名副其实嘅面包狂
,睇我眼前碟面包,相信好少人食自助餐会拎咁多包,小弟都有帮佢食1/3。整体啲包真喺唔错,各有唔同口感,有面包香。
面包篮
芝士碟

冷盘旁设有芝士碟,除一堆粒装笑牛芝士外,仲有瑞士嘅Gruyere、法国嘅Brie及Bleu D'auvergne几款特色芝士,配克力架,又或搽晌面包上都喺唔错。
刺身寿司、冷面
日本嘢唔喺唔钟意食,不过,无理由晌度食寿司㗎;而刺身见款式唔喺点特别,亦都无食;反而,冷面中有一款梅味(粉红色)喺几想试,不过,食食吓忘记咗个梅味荞麦面!
足料炖汤

睇到依度就明点解唔使试之前提过嘅中汤。炖汤喺红枣圆肉螺头炖瘦肉,足料无欺场,清润顺喉,寒冬下饮碗炖汤,真喺暖入心肺
红枣圆肉螺头炖瘦肉
粉面、意粉
虽然,个人嚟讲,都好钟意食粉面、意粉,不过,晌自助餐中,为咗想试多啲嘢,即煮粉面及意粉通常都喺被逼放弃嘅项目。但喺,等大家知道有啲咩选择,贴几张相当有个参考。
热盘
热食分开几类,散布几个角落,等小弟先介绍一下当晚大致有啲咩食,之后再分享我试咗啲乜。先讲讲中式,晌面档𠮶边有:古法蒸炉鱼、野菌烧豆腐、鲜虾荷叶饭、南乳猪手;
另一边角落有:当红炸子鸡、蟹肉扒西兰花、瑶柱扒瓜脯、即做片皮鸭、海螺片扒时蔬、芝士龙虾钳,以相片作纪录,应该喺有咁多中式热食喇。
再行过隔离一区,喺印度咖喱专区,食物包括:辣咖喱鸡、印度烤鸡、猪肉咖喱、杂菜咖喱,此外,印度薄饼之外,当然唔少得印度黄姜饭啦。
咖喱专区隔离仲有几款食物,不过,我就唔清楚佢嘅分类,食物款式有喇沙青口、烤鸡、扒车厘茄、炸虾片,小餐包,喺咪睇完都唔知佢嘅类别属咩呢!
再落嚟有即煎鹅肝配法包,见师傅密密手喺咁煎,啲鹅肝嘅油香充斥于空气中。
去到食物近尾部份,就喺精选烤肉配约克郡布丁:南美烧烤及烧羊架,除伴有法式芥辣,更有海鲜莎莎、阿根廷青酱、芒果莎莎、辣椒莎莎作为佐料,等大家晌味道配搭上有更多选择。
最后嘅热盘,较为西式,但再加插其他,包括:烟肉焗蚝、炸薯格、西班牙南瓜辣香肠饭、杂菜千层面、日式炒茄子、阿根廷肉批、巴西烩黑豆、烤甜薯、烧南瓜……等等。所以,综合咁多热食,相信有排你拣。
热盘(一):烤肉狂热

热盘食咗两转,第一转喺个人嘅惯性心水「烤肉狂热」,有烧羊架、南美烤牛肉配芒果莎莎、烧菠萝、煎鹅肝配法包、烟肉焗蚝。个羊架超好食,软腍又带羊膻味,沾法式芥辣一流,煎鹅肝亦都好正,油润甘香,烧菠萝就特别清甜
;不过啲烤牛肉唔喺好得,又干又韧,焗蚝缩晒水,唔够肉地
热盘(一):烤肉狂热
热盘(二):精选滋味

第一转热盘则会拣啲心水想试试嘅菜式,有印度烤鸡、芝士龙虾钳、扒车厘茄、烤甜薯、烧南瓜、西班牙南瓜辣香肠饭及烤鸡。整体味道唔错,较得小弟欢心有印度烤鸡、扒车厘茄、烧南瓜几样,因为烤鸡好入味,充满印度香料,扒车厘茄好清甜、烧南瓜则够晒粉香。
热盘(二):精选滋味
甜品、生果

食咗咁多碟嘢,其实都有所节制,就喺为咗啲甜品。佢哋摆甜品所占嘅地方都算几多,分两个区域,一边L形长枱摆放咗:中式嘅鸡蛋卷、萨琪马、合桃酥及西式嘅即制班戟、朱古力喷泉、面包布丁、窝夫、心太软及Movenpick雪糕
甜品
另一边方形食物枱则放咗多款甜品:豆腐花、芒果车厘子慕丝蛋糕、黑森林蛋糕、玫瑰忌廉芝士蛋糕、椰子花圈、朱古力千层蛋糕、玫瑰荔枝白朱古力慕丝、香蕉合桃面包、热情果啫喱、法式焦糖炖蛋、朱古力布朗尼、南美椰汁饭布甸、桂花柑橘大菜糕、英式士多啤梨布甸、自家制手做朱古力及迷你马卡龙。款式就肯定够晒多,味道就要试过先知;此外,仲有几款新鲜生果:香蕉、苹果、香梨、红桑莓、甜橙、热情果、菠萝、西瓜、哈蜜瓜及莲慕,种类繁多,应有尽有
自家制手做朱古力及迷你马卡龙
因为都去到尾声先食甜品,所以,原先见到有心水嘅都无咗,唯有眼见有咩啱食就拎,结果攞咗:意大利芝士饼、士多啤梨慕丝、热情果啫喱、香蕉合桃面包、朱古力布朗尼 、法式焦糖炖蛋 、面包布甸、自家制手做朱古力及迷你马卡龙。始终喺五星酒店,水准都唔失礼得去边,概况而言,所试到嘅甜品都好好味,个人较钟意热情果啫喱、香蕉合桃面包及朱古力粒,啫喱比较似中式嘅软糕,好浓热情果香,合桃面包嘅香蕉味好浓郁,合桃好脆口,啲朱古力则非常柔滑、甘苦,唔会得个甜字,犹如食法国菜最后嘅法式小甜点(Petit Four)咁
甜品拼盘
晌雪糕柜之上,会不时推出新鲜焗制嘅心太软,厨师仲会配上雪糕球,记得唔好错过
。睇到个心太软有足够嘅流心效果,就知唔差得去边!
心太软
依度唔兴果汁汽水任饮,只包餐茶1杯。食甜品最夹都喺配一杯咖啡,小弟要咗一杯鲜奶咖啡,睇样就知喺机冲货色,不过,多数食自助餐嘅地方,就算酒店喺5星,都喺咁上下,千祈唔好抱太大期望。
鲜奶咖啡
Movenpick雪糕

最后冲刺就喺以Movenpick雪糕作结,一杯过5球Movenpick
(瑞士朱古力、云呢嗱、士多啤梨、枫糖合桃及香蕉雪葩,而意大利奶冻就无晒,否则喺6球架)。一口气食足5球自然超满足,枫叶合桃及香蕉雪葩最好食,较特别,而朱古力亦都好香浓,再者,Movenpick嘅雪糕软滑富奶香,口感细密,真喺有个满意嘅结束
Movenpick雪糕
从网评而决定拣咗依度,食完之后都真喺觉得好唔错,此外,贪佢可以食到10:00pm,等大定慢慢叹(因为我哋标准收工时间晏)。服务方面,无咩太大问题,基本嘅收碟、添水、食物补充……都算做足。
用餐优惠
优惠券