2018-11-20 1190 浏览
黎葵芳行街买衫, 太耐无黎, 原来开左咁多间新餐厅见有间日本餐厅好似几吸引, 系朗豪坊开先, 葵芳呢间系分店趁新开, 就入去试一次餐厅入面好阔落好大野食都几多, 刺物, 烧物, 串烧, 丼饭等都有齐, 仲有特别d 既寿司汉堡北海丼, 食材铺满遮盖白饭, 有鲭鱼, 三文鱼, 油甘鱼, 蟹肉, 葱吞拿鱼蓉等, 每款一件款款食材新鲜度十足, 刺身油脂甘香, 另一特色系米饭, 粒粒分明, 口感软熟, 就算冻左都带些少甜味睇返餐牌介绍, 原来餐厅好重视用既白米, 全部都系来自日本, 系餐厅内进行「精米」的工序, 系香港第一间「当店精米」既餐厅, 每季会用最当造最优质既白米俾客人, 香港人个胃真系幸福海胆天妇罗将海绵般既海胆炸成唔会散既天妇罗, 师傅炸功好, 炸粉脆而薄放入口后海胆即溶, 味道鲜甜, 同就咁食海胆截然不同, 可以蘸天妇良汁或搽茶盐除左有海胆天妇罗, 我亦好欣赏旁边扇形既脆片, 应该系用面条炸成鳗鱼玉子烧我平时好钟意食玉子烧, 今次要试下鳗鱼版, 将蒲烧鳗鱼包系蛋卷内, 蛋香鳗鱼香交错, 几好味海洋之盒, 海洋即全部系海鲜, 包括鲭鱼, 广岛蚝, 鳗鱼, 大虾, 原只带子鲭鱼肉质唔错
黎葵芳行街买衫, 太耐无黎, 原来开左咁多间新餐厅

见有间日本餐厅好似几吸引, 系朗豪坊开先, 葵芳呢间系分店
趁新开, 就入去试一次
餐厅入面好阔落好大

款款食材新鲜度十足, 刺身油脂甘香,
北海丼

海胆天妇罗
海胆天妇良

鳗鱼玉子烧
鳗鱼玉子烧

鲭鱼肉质唔错, 但小心有骨
广岛蚝, 好大只, 味道鲜甜
鳗鱼用左白烧, 虽然唔系用蒲烧汁黎烧, 但有别一番风味, 食到鳗鱼原汁原味, 油脂丰腴
虾好大只, 非常鲜甜, 又唔会烧到好干
带子加左酱汁黎烧, 味道唔错
海洋之盒
地鸡铁板烧, 鸡肉选用日本南部鸡
啱啱烧好, 用铁板上, 皮带点焦, 皮脆肉嫩
我以前系宫崎食过, 呢到似乎比当地更好食
地鸡铁板烧