2017-10-20 1418 浏览
湾仔皇后大道东一带有好多小街, 你唔走入去探索都唔知原来在corner位有间cafe, 有间外卖店, 甚至系法式餐厅.  今日捐到去在湾仔工作很久既朋友都唔知既一条街"麦加力歌街", 品尝法式小店既午餐滋味.  长条型既铺位分地下及一楼.  虽然是法式餐厅, 但餐厅却摆设好多怀旧玩具, 相信是店主既珍藏.  Set lunch 做得不马虎给我惊喜, 尤其我所点既蕃茄酱煎带子risotto, 煎到金黄既带子有3大粒, 没有雪味没有overcook带口感.  微酸既蕃茄酱很fresh, 不会有饱滞感.  朋友点既煎西冷, 虽然熟了点, 但肉质软熟, 充满炭烧味.  Set lunch百几蚊还有餐汤及餐饮跟湾仔一般西餐厅价钱相约, 至少这趟令我有惊喜会再帮衬.
蕃茄带子risotto
红酒汁西冷