2017-12-21 110 浏览
好耐都无黎soho区饮野,呢度既餐厅其实都有唔少好选择!今日放工过黎揾食见到系一众酒吧当中夹住一间有气氛小餐厅,大厨仲系门口介绍,似乎系新开不久!座位有一边系梳化,望落地方细细但环境不错,情侣、三五知己黎食饭饮野气氛啱晒~wine menu价钱几抵,$300唔使可以叫一枝酒,系soho区既价钱黎讲十分老实~而menu虽然得1页,但选择其实都好多,前菜小食睇落都好吸引!不过我地两个人,想食pizza,于是再叫多一个risotto加一个甜品就够了!而且我地发现隔离台食甜品都系食心太软!首先我地叫Uncle Wyman Pizza/ Mechanical Engineer,因为入面有cajun chicken,系美式有啲辣既鸡,配上茄子口感几特别,烤得好好唔会一pat野,另外pizza饼底系手工做,有炉香亦有咬口,绝对正宗意大利风味!呢个配搭比较少有,唔想食黎食去都系辣肉肠、夏威夷pizza既朋友可以试一试呢个Uncle Wyman!呢度好细心,包括大厨得两个人打理,但佢地会十分留意我地食完第一道菜先会上第二道菜,仲会提醒你趁热食~第二道系鹅肝risotto,油香十足!大厨见到我地仲未动手忍

Uncle Wyman Pizza -   Cajun  chicken,  eggplant,,

呢度好细心,包括大厨得两个人打理,但佢地会十分留意我地食完第一道菜先会上第二道菜,仲会提醒你趁热食~第二道系鹅肝risotto,油香十足!大厨见到我地仲未动手忍唔住叫我地趁鹅肝最好食既时候就要食!

围住risotto既系煎鹅肝既油,捞匀啲饭一齐食,充满鹅肝香味!饭亦有啲咬口,保留意大利米既特色,我钟意!而家好多地方都迁就香港人食饭要软熟而over cook意大利米但就浪费左意大利既特色!而鹅肝煎得好好,外面煎得少少焦香,而切开里面系啱啱熟非常嫩滑!实在难得!自己好耐无整过呢道菜,相个再整返会退步,深知煎鹅肝其实几难煎熟之余唔好煎过火,要比个赞👍🏻

黑松露忌廉野菌配鹅肝risotto

同大厨言谈期间,佢话佢地最出名既系龙虾汤,哈哈我地果然无做功课!不过唔迟,立即补上!龙虾汤呈橘黄色,中间有粒煎带子,入口龙虾味十分浓郁!而且饮到有龙虾膏味既甘香加上忌廉既滑!虽然同之前系欧洲饮到既lobster bisque有所差距,不过咁浓咁鲜味既龙虾汤实在难得系香港揾到!必试之选!粒带子又要赞,表面铺左面包糠,外脆内软,切开系啱啱8成熟,煎得好香好靓,系呢个汤既点缀!

龙虾汤

最后我地亦以招牌心太软做结尾,里面流心,好浓既黑朱古力,跟云尼拿雪糕是绝配!食得出大厨既功架,言谈间原来佢来头唔细,确实一赞👍🏻

心太软
黑松露忌廉野菌配鹅肝risotto
龙虾汤
心太软
  • Lobster  Bisque
  • Mushroom  Risotto  with Truffle  &  Goose  Liver
  • Chocolate  Lava  with  Ice  Cream
  • Uncle  Wyman  Pizza
  • Pizza  Wyman