2021-01-12 335 浏览
周末同女朋友去左大围行下同揾间餐厅chill下。行行下去到积存街见到有间餐厅食西餐,又好似坐得几舒服,之后入左去坐低左之后睇餐牌, lunch set食物嘅价钱算合理又亲民,而且款式都好多,样样都想试!最后我哋叫咗素菜千层面同日式照烧鸡肉脆猪。头盘有田园沙律同南瓜汤。饮品方面叫咗一杯荔枝梳打同爆谷味咖啡。首先上既当然系头盘,田园沙律同南瓜汤。南瓜汤非常鲜甜,好有南瓜味好creamy,我女朋友对汤要求好高,佢都对个汤大赞不绝证明真系好好饮! 沙律入面落左黑醋,好Fresh食落非常开胃!食完头盘之后黎嘅第一样系素菜千层面。店员一放低之后睇到成碟野都出紧烟,热辣辣好新鲜。正正今日得10度,岩哂食d热辣辣嘅嘢千层面厚度适中,唔会过厚亦唔会过薄。入面有蕃茄,翠玉瓜,菇,千层面,仲有最正嘅系面头溶紧嘅芝士。啱晒我呢啲芝士控嘅人士食! 侧边配菜嘅薯角亦都好新鲜热辣辣,有好脆口,好好味!跟住嚟嘅系日式照烧鸡肉脆猪。店员放低之后,好惊喜,因为个日式烧鸡脆猪既size 相当大,差唔多有一个成年人面形嘅size咁大,分量十足! 面包底面都好脆,夹住厚厚既鸡排。鸡扒入面好多肉汁,而且肉质鲜嫩又好滑,又落咗好多

素菜千层面

面包底面都好脆,夹住厚厚既鸡排。鸡扒入面好多肉汁,而且肉质鲜嫩又好滑,又落咗好多浓浓既照烧汁,大满足!!! 💯 配菜唔少得嘅当然都系脆卜卜既薯角

日式照烧鸡肉脆猪

最后上嘅就系两杯餐饮。荔枝梳打好有气,而且荔枝味好浓,甜度适中唔会太甜
而爆谷咖啡一黎到,就巳经闻到好大阵爆谷味。咖啡面有厚厚嘅泡沫,咖啡亦都好滑好甜一啲都唔苦涩。而且饮落仲好暖胃好舒服

环境方面,地方非常阔落,而且地方清洁,坐得好舒服。布置方面,好有情调,又有bar既味道,最适合就系同朋友或者情侣黎chill下倾下计。最衰而家六点后冇堂食,迟吓开返堂食一定唔会再带女朋友嚟试吓个晚餐,饮下酒谈下情

另外,餐厅都好有心思,为大众市民设计左一个疫情劈价套餐(只限外卖),应该系二人餐,Menu都好吸引,一个set包三个主菜价钱黎讲劲扺

最后我哋埋单两个人合共$164。我觉得呢间餐厅性价比好高,唔会太贵但分量十足,好抵食! 下次黎开大围,会再带女朋友试多次,住附近嘅可以试吓佢嘅外卖劈价set,强烈推介!
素菜千层面
日式照烧鸡肉脆猪