2010-04-19
上次為豪庭寫下一盒叉燒外賣既食評. 實在只是濫竽充數之作. 不應寫. 是日是第二篇豪庭, 呢次就係為了同外父飲下早茶, 彼此交流一下感情. 一盅兩件一向是老人家飲茶既宗旨. 然而的確, 我們真的是一盅兩件. 每人一盅鳳爪排骨飯, 每人一個迷你點心併盤.鳳爪排骨飯, 是不是生米蒸我一定食得出. 用熟米蒸省好多時間同功夫的, 而且平時, 排骨同鳳爪應該是鋪滿面的, 不過呢度既份量就細左個瑪. 是否早市特價之別呢. 午市既盅頭飯會否變大盅D我就不知了.點心併盤, 一次過滿足了平常人飲茶的幾個願望. 有基本上上酒樓必食的蝦餃, 燒賣, 同樣非常熱門既潮州粉棵. 對我來說馬拉糕應是熱門, 但呢度換來千層糕, 有少少不同但其實都係果一類野. 這兒的點心算是不錯. 蝦餃燒賣有肉香, 有味道, 絕對不是行貨之烈. 潮州粉棵我一向不愛, 但既來之則食之是我的格言, 所以放得入口既, 總會放入去. 結果這個皮靚餡不太足既粉棵, 就一啖俾我消滅, 餡不多, 有空位是潮州粉棵既原形, 不過, 花生不夠, 就有點失味道......雖然如此, 但我反而喜歡, 因為我就係唔喜歡粉棵內的花生. 千層糕就太細塊了,
點心併盤, 一次過滿足了平常人飲茶的幾個願望. 有基本上上酒樓必食的蝦餃, 燒賣, 同樣非常熱門既潮州粉棵. 對我來說馬拉糕應是熱門, 但呢度換來千層糕, 有少少不同但其實都係果一類野. 這兒的點心算是不錯. 蝦餃燒賣有肉香, 有味道, 絕對不是行貨之烈. 潮州粉棵我一向不愛, 但既來之則食之是我的格言, 所以放得入口既, 總會放入去. 結果這個皮靚餡不太足既粉棵, 就一啖俾我消滅, 餡不多, 有空位是潮州粉棵既原形, 不過, 花生不夠, 就有點失味道......雖然如此, 但我反而喜歡, 因為我就係唔喜歡粉棵內的花生. 千層糕就太細塊了, 唔夠喉.
同外父詳談人生大事, 日後計劃, 小女性格......交流一下生活上問題, 研究下有沒有辦法解決.......好在我同齋妹已經註冊左, 不然老豆問起我們, 幾時註冊......後來叫我去同佢換鋁窗咁就大工程了....
出收銀處結賬, 兩個人連茶錢才50多元. 屋邨茶樓, 雖是獨市, 但一定要平, 才能親民. 回想一下, 還是覺得前身果間好食D.