2017-01-06 3046 浏览
系我印象当中 河畔花园好多铺头都系打冷嘅 读书时成日会同班同学仔尼食架已经好一段时间无尼 再尼嘅时候已经感觉大不同 而家多左好多不同类型嘅食物可以比大家选择因为今晚得两丁友 猪小姐认为打冷系要成班人一齐食下啤下癫下先够过瘾 所以今晚最后选择系食日本菜 「和气食堂」晚上七时入座 可能时间尚早 客人未算多 同老死坐二人卡位望望厚厚的menu 选择都唔少㖞 有选择恐惧症嘅猪小姐表示今餐由老死发板开胃前菜少不免啦 温泉玉子牛油果凯撒沙律 除左以上材料 仲有粟米粒 蕃茄仔 面包粒 材料够哂丰富算系几清新嘅沙律 不过酱汁方面就较稀同多 浓度高啲会加分五种味嘅三文鱼?有啲唛? 由左至右数起 牛油果 海胆 原味 咖哩盐 芝士最令人惊喜嘅系咖哩盐味 微辛带咸嘅咖哩盐同柔软嘅三文鱼都系一个创新嘅配撘 感觉新鲜 其他味相对比较普遍成坐山咁嘅大阪猪扒丼相当吸晴! 山顶上铺满木鱼及生菜丝 山脚嘅滑蛋及猪排被埋没了份量都几多 用嘅系珍珠米 值得赞嘅系我地唔系即时食 大概过左十至十五分钟后先开动 猪扒丼仍然keep住热辣辣出烟 唔通尼个富士山阵系有玄机的?!滑蛋及酱汁分布唔够平均 令饭粒有啲太干有啲太湿 影响口感叫
系我印象当中 河畔花园好多铺头都系打冷嘅
读书时成日会同班同学仔尼食架

所以今晚最后选择系食日本菜 「和气食堂」
晚上七时入座 可能时间尚早 客人未算多 同老死坐二人卡位
温泉玉子牛油果凯撒沙律
温泉玉子牛油果凯撒沙律
算系几清新嘅沙律 不过酱汁方面就较稀同多 浓度高啲会加分
三文鱼五味
五种味嘅三文鱼?有啲唛?
由左至右数起 牛油果 海胆 原味 咖哩盐 芝士

其他味相对比较普遍
大阪猪扒丼
成坐山咁嘅大阪猪扒丼相当吸晴!
山顶上铺满木鱼及生菜丝 山脚嘅滑蛋及猪排被埋没了
大阪猪扒丼

滑蛋及酱汁分布唔够平均 令饭粒有啲太干有啲太湿 影响口感
盐烧开边鸡翼 盐味烧牛舌
叫左两串串烧 分别系盐味烧牛舌同盐烧开边鸡翼

烧牛舌肉质过熟偏干 未够细嫩 但酱汁却醒胃微酸
鸡翼富轻盐感 开边后容易进食 味道有啲似妈妈整个啲 家庭感觉出哂尼
唐扬日本池鱼仔
唐扬食得多 唐扬日本池鱼仔真系第一次食啊

味道及质感似足多春鱼 如果要我形容 应该系无春细条版嘅唐扬多春鱼
炸粉厚度适中 乃香口过瘾小食
芝士厚烧玉子
芝士厚烧玉子四大旧
热呼呼入口幸福 质感轻盈

但芝士味未见浓郁 玉子偏甜 猪小姐觉得调味方面可以咸度提升兼减甜

「和气食堂」比我嘅感觉系平民日本菜食堂
离座时已接近full house 住沙田区嘅街坊朋友近近地都可以一试

与老死和和气气食饱饱 又一餐~下次再见了
2017-01-05