Plato Cafe & Bistro (吳松街)

2019-10-05 246 浏览
平时去佐敦,多数去白加士街揾食,今次经过吴松街,见到有间装修唔错既意大利西餐厅,就走左入去试新野。环境﹕店内设计简单得黎有啲心思,主要墙身以白、灰、木色为主配以一些生活态度既英文字句,有啲似café, 坐得好舒服。而且枱同枱之间有足够空间,无论两个人、四个人/一班人都唔会同隔离枱痴得太近。服务﹕服务非常抵赞,一坐低就会主动攞张凳/箱比你放袋及斟水,我地要求暖水同黑椒都好快比到,态度友善。餐汤、前菜、主菜、饮品都顺序奉上,每食完一道亦会主动收走,唔会出现枱面唔够位放野既情况。我地一边食一边吹水,坐左两个几钟都唔会有人催你走。食物﹕食物选择多,有dinner set ($1xx-$2xx), 二人餐 ($458/498), 单点。我地最后叫左两个dinner set 另加松露薯条share 黎食。1.餐汤+面包条﹕当日系罗宋汤,面包条似饼干条,味道正常。2.松露薯条﹕即炸薯条+黑松露碎喺面,仲配埋茄汁同一个白色既酱(芝士?)。薯条系我钟意既size, 粗过麦当劳𠮶啲但唔系劲粗,食到外面脆入面有薯味,唔太油。松露系淡淡的,唔会好攻鼻。我地后来先发现原来like Facebook 系有得送松露

环境﹕

服务﹕

食物﹕

1.餐汤+面包条﹕当日系罗宋汤,面包条似饼干条,味道正常。
罗宋汤

2.松露薯条﹕即炸薯条+黑松露碎喺面,仲配埋茄汁同一个白色既酱(芝士?)。薯条系我钟意既size, 粗过麦当劳𠮶啲但唔系劲粗,食到外面脆入面有薯味,唔太油。松露系淡淡的,唔会好攻鼻。我地后来先发现原来like Facebook 系有得送松露薯条(唔知份量会唔会一样),蠢左!

3.主菜﹕
a.松子仁火箭菜香草酱意粉﹕松子仁应该烘过几香,但略嫌香草酱的罗勒味唔系好够,意粉软硬度适中,整体OK。

松子仁火箭菜香草酱意大利粉

b.日式银雪鱼伴黑松露意大利饭﹕黑松露味比薯条既香,银雪鱼有成吋厚,煎得啱啱好,鱼皮脆鱼肉嫩,意大利饭配合返香港人口味,饭心唔会太硬。唔错!

日式银雪鱼伴黑松露意大利饭

4.饮品﹕第一次饮西班牙咖啡,其实唔知有咩成份,几易入口,饮完wing wing 地,应该有酒喺入面。

西班牙咖啡

总结﹕野食有一定水准,唔会有大惊喜,但服务同环境加左好多分,绝对会回头。二人餐应该会抵食啲。下次会拣肉眼/西冷(见到隔离枱食,好似唔错)。

罗宋汤
松子仁火箭菜香草酱意大利粉