2013-09-24 84 浏览
Pizza 可说是我喜爱食物之一,  今次与一大班朋友食左好多正野啊~罗马生菜烟肉沙律伴鳀鱼汁: 菜很新鲜, 有面包粒、芝士片, 汁既份量偏少, 而烟肉...就是这么一条啦~ 作为前菜之一, 等个胃ready for黎紧既pizza & pasta, 是可接受的.传统杂菜汤:净睇menu, 估系惯常喝的那种橙红色, 所以侍应奉上枱时真系有惊喜!竟然系青BB的, 还有阵阵罗勒味, 感觉很fresh! 汤料有青豆, 西近, 萝卜等, 但成个汤味道偏淡肉丸:我相信大部为食的都喜欢芝士, 尤其系拉得出丝既芝士. 估唔到呢款几惹味~ 芝士加上蕃茄酱, 正! 肉丸腌得很够味, 唔知系咪自己搓既呢呢, 都几弹牙意大利火腿芝士火箭菜pizza:prosciutto很美味, 肉多肥膏少, 不会太咸; 火箭菜味道带点辛, 较岩外国人口味, 食pizza用手拿著食较滋味, 用刀较难切开, 个人偏爱芝士, 若多D芝士更好自家制蒜香蕃茄酱鲜虾天使面:跟惯常食的天使面很不同! 这个自家制的面质较硬身, size较粗, 食起来口感像硬身上海幼面. 蒜香蕃茄辣酱的味道带出虾的鲜味, 虽然上碟的虾非原只上, 但够弹牙!

白酒煮蚬扁意粉:蚬的比例算多, 每只都是已开口, 证明已熟透, 但唔会做到蚬肉从壳内甩晒出黎, 白酒味重些少会香口些, 意粉煮得刚好, 软硬度适中
荔枝汁香茅姜雪碧:老实说, 我是看中香茅而非荔支的, 因好怕饮到好假既荔枝甜味. 这杯又是怎样呢?生姜味不太重, 绝对唔会觉得抢喉, 口内好明显尝到荔枝甜味, 香茅味则在喉咙位感受到, 几特别! 不过杯边的荔枝....太淋了, 我是否太傻, 把装饰的也吃掉......
野莓慕丝蛋糕配红莓汁:非常eye-catching的甜品, 一向钟情酸酸味味, 所以一定会选这款! 食到咁饱仲食得茖蛋糕? 幸好呢款蛋糕好轻身既, 配埋红莓汁, 一D都唔觉得滞! 食埋片用黎装饰既薄荷叶(又食装饰菜.....), 好fresh! 若果蛋糕中间卷位雪糕, 呢道甜品就拿满分了.
脆米朱古力榛子条:卖相几特别, 成支唇膏咁, 榛子做得够滑, 以脆米做饼底, 增加口感! 以朱古力甜品来说, 它不算太甜, 一人食晒一份都得, 但我还是会跟朋友share, 因可食多几款~

2013-09-22