2017-12-10 42 浏览
天气凉凉地特别钟意打边炉, 今日相约好友一齐嚟到火荟中日火锅 烚下烚下。上到去第一个感觉就系好开扬舒服, 设计风格系走中式路线, 用上红色黑色 深啡色嘅家具。我哋被安排坐到比较阔落嘅大厅位置 ,当日露台嘅窗全部打开晒 ,凉凉的风吹著打边炉感觉好写意。但系我同朋友想比较私人一啲,所以要求调去坐卡位,服务生都好乐意帮忙,冇托手踭无黑面。侍应生首先会捧上一个好似宝盒咁嘅物体 ,原来里面系六款不同嘅酱料。汤底方面我哋选咗猪骨汤底,材料十分丰富,有翠玉瓜、粟米、干鱿鱼片……当然仲有主角-大大旧猪骨啦!净系个汤底都好有诚意!但 饮到底会好大阵 胡椒, 怕炝喉嘅朋友要注意啦。火锅材料方面, 手打牛肉丸同墨鱼丸大大粒,食落烟韧弹牙,肉味浓。特制云吞大大粒 ,有鲜虾、茼蒿菜、葱 、猪肉等材料, 配搭有心思,与市面上嘅 普通款式 有所不同。生蚝只只都大大粒胀卜卜, 新鲜好味 响铃系即炸的,脆卜卜, 唔会有油益味! 我呢个响铃怪食到停唔到口! 脆肉鲩真系非常推介,肉质鲜滑 又弹牙 ,下次一定会encore! 值得一提嘅系佢哋嘅竹蔗茅根真系非常之鲜甜美味, 新津解渴。我同朋友二人食得非常之满足,坐得又舒服,

一品猪骨汤底

手打双拼丸

鲜虾云吞

生蚝只只都大大粒胀卜卜, 新鲜好味

广岛蚝

炸响铃

脆肉鲩真系非常推介,肉质鲜滑 又弹牙
,下次一定会encore!

脆鲩骨腩

值得一提嘅系佢哋嘅竹蔗茅根真系非常之鲜甜美味, 新津解渴。

竹蔗茅根

我同朋友二人食得非常之满足,坐得又舒服,倾计倾咗一个晚上,非常开心。下次一定会再嚟呀!

一品猪骨汤底
手打双拼丸