2018-03-22 52 浏览
平日落铜锣湾睇完牙都会番屋企食饭,今日咁岩撞到个旧朋友,大家得闲就去食餐晚饭,因为佢唔食得刺身同辣野,最后就近揾咗呢个越南餐厅食。闲日晚餐时段都算多人,差不多几乎满坐,好彩一共两人,所以就唔洗等就入得去坐。睇睇餐牌食物价钱都算中间价位。于是除左每人叫一碗面,仲叫咗一个小食拼盘,同各人一杯冻饮。最先侍应放低一碟调味配菜,其后粉面就到,我所叫既系「生牛肉牛坑腩片汤粉」另外加咗札肉片,汤底清甜咸味适宜,配搭金边粉十分开胃,至于粉面𩠌之中,生牛肉系最稳阵之选,至于坑腩片肉质较逊色,有点韧,无法撕嚼。接住二人嘅饮品转眼就到,上菜速度颇快。我所叫嘅饮品系「越式咖啡沙冰」,卖相吸引,而味道则唔算太甜,可能沙冰嘅关系,咖啡唔算好浓,所以我都并无将沙冰搅匀。最后小食拼盘到齐,一碟里面分别有越式牛油鸡翼、手打虾饼同春卷。一泥多啲款式抵食,二泥可以试哂三种,下次就知点样叫。个人觉得,春卷系最深得我心,皮脆且调味不俗;其次虾饼都唔差,但切记衬热食,虾肉嘅口感好啲;至于鸡翼就比较一般,唔够入味。总结,比较少系铜锣湾食越式野,个人觉得便饭而言算中规中矩。会推荐食番稳阵啲嘅牛肉汤河,如想配小食则可叫多碟春卷,就非常

生牛肉牛坑腩片汤粉加札肉
牛坑腩片牛筋片汤粉
牛坑腩片牛筋片汤粉

越式咖啡沙冰
冻咸柠七喜

小食拼盘 (越式牛油鸡翼、手打虾饼、春卷)
春卷
总结,比较少系铜锣湾食越式野,个人觉得便饭而言算中规中矩。会推荐食番稳阵啲嘅牛肉汤河,如想配小食则可叫多碟春卷,就非常饱喇。