登龙街真系食好西好去处!最近又有新贵,那就是麻辣火锅店「红堂 Red Hall」! ​顾名思义,呢度以棘红色为主要元素,店内设有一排不规则方形灯,几型格!而且我钟意呢度座位,全部都以一格格中式屏风相隔,好似独立房间咁,喺度食火锅好private,几啱朋友相聚齐齐pot!​食物方面,红堂以和牛牛油嘅麻辣火锅汤底为基础,配上多款自家制手工丸饺,加上60多款火锅配料可供选择,打破麻辣火锅刻板形象,令人享受到不一样嘅味觉享受,好尝试辣嘅朋友,一定唔可以错过!​今次,我跟朋友就试咗佢哋嘅午市火锅,套餐有齐凉菜、西班牙伊比利豚梅肉、美国安格斯牛肩肉、鸡肉、 麻辣和牛饺、云吞、墨鱼、松露丸、鲜蔬拼盘、 炸鱼皮、宽粉、饮品,同埋红桑子冰粉甜品,份量超多,一位都系HK$148咋!真系好抵食!另外,我哋仲叫咗功夫口水鸡及拔丝糍粑炸弹,非常饱足!🤤​​✦ 午市火锅(图为2人份)​好惊喜系午市都有鸳鸯汤底!分别有清油养生麻辣锅,同埋火腿花胶鱼肚鸡汤锅! 麻辣汤底有5种辣度选择,由于我唔太食到辣,我拣咗最少嘅1分辣,呢个辣度真系好轻微,我都可以轻松驾驭。另外,汤底亦唔Hea,分别有大大块鸭血同花胶,几乎都可当一
​✦ 午市火锅(图为2人份)​
好惊喜系午市都有鸳鸯汤底!分别有清油养生麻辣锅,同埋火腿花胶鱼肚鸡汤锅! 麻辣汤底有5种辣度选择,由于我唔太食到辣,我拣咗最少嘅1分辣,呢个辣度真系好轻微,我都可以轻松驾驭。另外,汤底亦唔Hea,分别有大大块鸭血同花胶,几乎都可当一个小菜!😍而且鲜美得嚟惹味,忍唔住饮咗好多口呢!​
美国安格斯牛肩肉
配料变新鲜,特别系牛肩肉,肉味好浓且弹牙,鸡肉则用鸡脾肉,好腍好嫩,真系好正!个人仲觉得墨鱼丸令人惊喜,好爽呀,浓浓嘅黑松露,口感不错。​
功夫口水鸡
​✦ 功夫口水鸡
一份有8串,一口一件,食得几爽。呢度嘅口水鸡嘅麻辣味唔会好重,食完齿颊留香,又有花生粒增加口感,几正。不过,88连加一要百零蚊,个人就觉得贵咗啲~(火锅餐都系148咋㖞!🤣)​
拔丝糍粑炸弹
​✦ 拔丝糍粑炸弹
呢款甜品真系好有惊喜,外层嘅拔丝糖加咗少少爆炸糖粉,食𠮶阵个口有啲爆炸头咁嘅,炸炸地嘅口感,好特别!中间就系一粒糖不甩,烟烟韧韧。​
2021-01-27
美国安格斯牛肩肉