2017-09-02 141 浏览
同人嚟到铜锣湾嘅金罗宝韩国料理,餐厅系晌金百利广场入面,呢度都有唔少食肆。佢系间比较传统嘅韩国菜,已经开咗几多年,不过今次系第一次嚟试。同大部份韩国菜一样,呢度系有嵌入式嘅烧烤炉,同埋系有烧肉嘅。午市时段嘅套餐定价七十几至百几左右,选择仲几多。叫完嘢食之后,侍应就拎咗一堆餐前凉菜嚟,泡菜、马铃薯、银鱼仔干、青瓜、莲藕、菠菜大豆芽、鱿鱼丝、四季豆,就咁睇都觉得丰富。每次食韩国菜都最期待色彩缤纷嘅餐前凉菜,除咗可以增加蔬菜摄取量之外,又可以解腻,不过新派嘅韩国菜就反而无咁多款式喇。每份午餐都包一碗汤,当日汤入面有牛肉、萝卜同胡萝卜,饮起嚟清清甜甜。铁板烤猪颈肉,口感爽嫩,调味足够唔过重,只系多油咗少少。辣泡菜饼,煎饼粉浆唔过厚又唔过薄,入面仲有唔少泡菜粒,食起嚟外脆内软。可以点埋佢个特制嘅酱汁嚟食,表现唔错。牛肉石锅杂锦饭,烧红咗嘅石锅入面有牛肉、大豆芽、菠菜、胡萝卜、冬菇、煎蛋、紫菜同米饭,侍应晌我哋面前加埋韩式辣酱之后就将佢哋捞匀。每口饭都有配料跟埋一齐食,近石锅边位仲有脆脆嘅饭焦。我哋仲加多咗份调味牛肋骨肉,份量比想像中多。将牛肋骨肉放晌烧烤炉上面烧,肉质软嫩。最后嘅甜品系红枣茶,红

午市时段嘅套餐定价七十几至百几左右,选择仲几多。

餐前凉菜

餐汤

铁板烤猪颈肉

铁板烤猪颈肉,口感爽嫩,调味足够唔过重,只系多油咗少少。

辣泡菜饼

可以点埋佢个特制嘅酱汁嚟食,表现唔错。

牛肉石锅杂锦饭

每口饭都有配料跟埋一齐食,近石锅边位仲有脆脆嘅饭焦。

调味牛肋骨肉

我哋仲加多咗份调味牛肋骨肉,份量比想像中多。

调味牛肋骨肉

将牛肋骨肉放晌烧烤炉上面烧,肉质软嫩。

红枣茶

最后嘅甜品系红枣茶,红枣味香甜,感觉养生。

呢次试嘅午餐一份先八十几左右,但系份量就唔少,以铜锣湾区嚟讲都几抵食。
餐前凉菜
红枣茶