奧志雷
采華三弄楊州雞脾?
奧志雷
2020-12-27
关注
見餐牌楊州在那?揚州炒飯才正確。洋蔥雞髀?我真係未食過雞脾臟,雞髀我就非常喜歡。已經食自己獨獨晚餐,仲要坐自閉迷你面壁位,真係陰膠功。熱檸茶走甜,漂白水氣味強烈,我由外到內再由內到外都完全被消毒!頭兩啖以為錯覺,食完飯再試兩啖,真係漂白水味,放棄!

大檸茶走甜,加 $3 蚊飲大杯,抵過叫兩杯!茶色晶凝通透,味道清爽撞得出色,加上淡淡鮮檸味更透心涼。菠蘿冰加大,久違的菠蘿冰,點解隻色係龍眼冰?有龍眼糖漿味喎。點解菠蘿粒全部都係心既?留起菠蘿肉做生炒骨?凍檸檬菜蜜加大,始終都係蜂蜜較清爽,菜蜜較沉實較甜,幸好夠冰凍多檸檬,飲落順喉舒適。爆脆阿華田加大,完全唔覺脆,對我黎講太甜,盆栽阿華甜。阿妹您落錯單定係師傅做錯單?我要冬菇蒸雞唔係金針雲耳,我唔食金針架!

例湯,無新鮮味道,無香甜味道,飲完都唔知什麼湯。味道可以唔難飲,但飲完都唔知是什麼。椰子蘿蔔湯,熱熱清甜一飲而盡。冬瓜薏米水鴨湯,平平無奇清淡而薏米甜味濃,合時消暑湯水特別清甜。

瑤柱肉碎蒸蛋,即叫即蒸耐心等候 15 分鐘,時間到即時出現!薄薄的蒸水蛋,氣勢不足。無煙無氣,喉摛塞入一口,滾燙高溫灼到甩皮了,痛痛痛!半碗飯剛剛好,多肉少飯係我一貫作風。雖然無煙但高溫無比,要放慢速度吹凍一下才享用。瑤柱?只不過係迷你貝柱,都免強食到幾絲,都隱約食到少少貝柱海味味道。零星梳落的肉鬆,肉香肉甜味薄弱,幸好雞湯底夠濃,水蛋夠滑溜多汁,襯埋乾爽飯粒夠和味。

豉汁蒸倉魚,等了又等,比正常處理時間長多倍,第七感話我知因為未解凍所以要更多時間。輕鬆拆開急急享用,無鮮味無魚甜味,雪藏而使新鮮度極低,就算滾埋大量豉汁都未能完全遮蓋微腥飄飄。魚肉質地不結實結實不彈滑,腍腍的啊。白飯都有問題,還以為錯覺,聞完再聞,食完一啖再試多兩啖,嚴重布味麻布味,不新鮮無飯香!魚同飯都強差人意,點解如此對我呢?格硬吞晒魚肉,白飯放棄!

沙嗲金菇肥牛粉絲煲,我係要沙嗲金菇肥牛粉絲煲,唔係炒粉絲喎!粉絲索晒沙嗲汁完全發脹,如果我吞晒粉絲落肚等於飲晒成煲沙嗲汁。有微量燶底,幸好食唔到有燶味。十分濕潤滾熱辣出晒煙的粉絲,完整多汁啜得暢快豪爽,好似食左成碗麵一樣,食完一滴汁都無剩。沙嗲汁香甜而不辣,牛肉腍腍味濃香口。炒飯,早前白飯有著濃烈麻布味,我仍猶有餘悸,都係加錢食炒飯穩陣。沙嗲金菇肥牛粉絲跟炒飯夾得天衣無縫,值得一讚!

菜芯炒牛肉,爽甜爆汁,就算粗粗的莖同樣鮮甜翠嫩無得頂!𢲡牛肉少彈偏腍醃味重手,大大啖飯包著掃入口剛剛平衡。菜芯炒牛肉配炒飯,極爽甜菜芯,係牛肉滑潺潺略咸,撈高質香噴噴炒飯和味停不了,唔覺意全部清晒!

客家酸菜炆豬肉,有別於我食開及認知的,不是深綠色乾菜葉而用多汁爽脆咸酸菜,酸酸甜甜新體驗。五花腩多層次,薄薄黏黏骨膠原豬皮,脂肪雖厚但甘香不膩。瘦肉鬆軟不乾鞋,肉與肉之間有著油脂,添多一點潤滑。大大舊肉墊著咸酸菜仲有大大啖香噴噴炒飯,淋埋肉香甜酸芡開胃無比,清得一粒飯都無剩!

白菜炒肉片,驚喜爽彈肉片,帶汁不腍啤啤,雖然有輕微澀味,可能來自粟粉。白菜充滿清甜菜汁,爽嫩索索聲,炒得蠻有水準。白菜炒肉片配炒飯,冷飯放幾多日?以為可以瞞得過我條脷實在太天真喇!眼睇都已經暗啞貧脊,炒完都聞得到隔夜氣味,炒底加濃味白菜肉片都免強蓋過大部份異味,唯有多多餸少少飯再撈埋汁吞掉。

豆豉蒜蓉蒸排骨,看似細細兜都好飽呢!最後幾舊排骨有點壓力,而且炒飯食剩兩啖。蒜味強烈出眾,輕輕豆豉香吊吊味使其更生動。豆卜索盡豉汁肉汁油脂十分香口濕潤,送飯夠滋味。肉多骨少靚排骨有誠意,半肥瘦帶點肥膏也有不少軟骨,趙得甘甜過癮,連排骨也有陣陣豆卜味道。炒飯好食唔好食睇彩數,依碗有極微弱隔夜氣味,免強合格!遇不到某次的滿分炒飯。

西蘭花炒蝦球,無帶子供應,退而求其次蝦球也好。平靜的演繹,普通鹽𢲡明蝦清爽沒鮮味,西蘭花爽脆無過腍,夠熟有菜甜,落味充足不用蝦醬蠔油咯。

梅菜扣肉,有心理準備製作要耐心等候,差不多 15 分鐘送到。眼測乾爭爭喎?唔係翻蒸而去微波爐解凍翻叮?部份瘦肉已變成豬肉乾鞋硬,給多點牙力嘴嚼!部份瘦肉鬆化合格,五香腩片油香欠奉,豬皮及脂肪存在感薄弱。大量甜梅菜墊低,可能比扣肉更美味,白菜腍啤啤不苦澀。所有食材跟甜豉油混合,大大舊肉搭多多梅菜,擘盡我的嘴仔連炒飯釀進,合體的味道也不太差,全部清掉,轉頭口渴幾個鐘。

番茄炒蛋,點解有蔥段有洋蔥架,兩種我都唔食。番茄炒蛋配炒飯,天氣酷熱食甜酸菜色較開胃。嫩滑炒蛋滾燙非常,好采無灼傷嘴仔。香噴噴蛋香出眾,茄汁夠濃夠酸,搭埋多汁鮮茄送炒飯,心滿意足。

梅菜蒸肉餅,即造梅菜肉餅再蒸,製作時間較長一點 20 分鐘出爐,絕對無所謂,最緊要好味道!完全違背我所認知,切大粒梅菜墊底及洒少許係面,非常創新的演繹,食開梅菜豬肉刴成一塊完全合體均勻。肉餅十分結實而且黏實碟底,明顯沒怎樣落油做得好!肉餅主要瘦肉沒怎樣肥豬肉所以不油膩都做得好!鮮豬肉甜味散發陣陣胡椒辛辣,香噴噴彈牙豬肉混著爽甜梅菜夾少少炒飯一拼釀入嘴仔,慢慢嘴嚼融合細味,互相呼應昇華,色香味達標,如果再多點梅菜就再多點開心。

金針雲耳蒸雞,雞件平均有髀有翼有胸有背,靜候十幾分鐘到步,即聞到蒸雞氣味飄香。著手搵柔地略拌,每件都要沾到鳳脂雞汁,禮成可以享用。首先幹掉雲耳,清淡爽爽搭雞汁配炒飯美妙,雞胸雞背軟塾,髀翼滑彈幼嫩,落味宜人吸引力不弱,還有陣陣酒甜生息不少。

傳統釀豆腐,巨形太大件要開四或開二先放到入口,切開時豬肉飛脫了!結實硬豆腐少少豆香,豬肉彈滑甜美,配淡豉油舒服的味道。我自己蒸會一𥖁豆腐開四,立方斜切變成直角三角方體再釀豬肉,賣相勁美觀,呎吋剛剛一口夠方便。

蝦醬鮮魷炒通菜,終於都食到炒通菜,食得到也未必好!澀澀黃黃。鮮魷頭未劏乾淨,故意留著魷魚嘴?雖然爽脆非常好,但牙齒沒有去掉喎。椒絲腐乳通菜炒牛肉,爽甜嫩通菜,厚厚腐乳醬,散發陣陣酒香,可能澀味係從酒而來,勁𢲡牛肉滑潺潺鬆軟吸盡腐乳汁。

豆豉蒜頭蒸排骨,我係要剁椒蒸唔係豉蒜呢!排骨大大舊骨多肉少,蒜味濃郁。大半都係軟骨趙到卜卜聲,傷心的無咩肉食,乾乾的沒怎樣汁水,豆腐卜沒有汁可吸,嚥嚥韌韌。

客家咸雞,賣相好樣衰肉酸甩皮甩骨,沒抱任何希望,放膽一試!竟然髀肉嫩滑,胸肉綿綿沒半點隔夜異味,充滿黃油仲有咸香夾雜清甜雲尼拿味道,合格非常神奇。

蝦仁炒蛋,到底廚房師成何處?諗住蝦仁炒蛋最多咪幾條蔥段挑得到,唔洗走蔥啦!點知又韮黃又蔥花,揀到我傻,就算挑走晒但炒蛋充滿韮黃青蔥味,唯有配多點白飯吧!唔係蝦仁係大蝦黎但無味呢,無走油直接炒?出晒水搞到水汪汪淡茂茂,您到底識唔識架。耐心地慢慢挑走所有蔥花韮黃,最後變成蛋散碎濕濕,淺黃色的炒蛋唔方好食得去邊,淡淡水水少少咸無蛋香無蛋甜,大蝦除了大外別無可取,少少爽少少咸帶水味。蝦仁炒蛋配炒飯,搭上靚炒飯較美味!

西芹炒雞柳,西芹非常爽甜雖然有一丁點渣,滑嘟嘟醃味濃濃雞柳好味喎,食完不停飲水。菠蘿咕嚕肉,沒有骨的淨肉食得方便,懶人殷物!乾硬肉粒非常失望,用多一點牙力吧!咕嚕汁平庸甜酸無特別,洋蔥青椒太生不爽甜。
白飯
白飯