2020-10-10 119 浏览
屋企附近开咗间四川菜既餐厅,为左满足一己辣欲 今日专程去试下如果唔系住个头 真系唔会发现到个商场 因为比较隐蔽 听闻厨师来自四川 正宗川菜口味 店员非常有善地提醒 辣度 ( 小辣系我可以接受既)前菜先黎麻辣海带丝 试试辣 爽脆海带 香辣程度可接受就要开始入小菜 + 主菜见每台都点 酸菜鱼 当然要试吓 话晒系招牌菜2人份量非常大,面盆咁大个颜色鲜艳 辣味十足 即使系小辣 唇已经发麻鱼片煮得片滑嫩无骨 当然要夹埋配菜一齐食 ( 芽菜,酸菜,红薯粉,椰菜等等) 食嘅时候要小心 因为酸度同麻辣度 系意想不到 送饭一流个人钟意薯粉,烟韧又有口感 加埋鱼 层次多元化小菜: 酸菜炒肉丝肉丝炒得好惹味,基本我认识既辣椒都系晒一碟比酸菜鱼重要辣, 不得了 爱辣人士 唔可以错过黄金皮蛋讲起哩碟 真系有回忆好耐已经无食过 之前系四川旅行 我只食到哩一碟菜 ( 辣度刚好 又有蛋香)今日再次可以食返 开心皮清澈透明,相比普通的黑色皮蛋 睇卖相都WIN 加上味清淡 切开 溏心蛋黄溏心 微微爆浆 一啖放入嘴,重有一丝的鲜甜再加上葱花 浇上酱油、醋、辣椒油爽口开胃
如果唔系住个头 真系唔会发现到个商场 因为比较隐蔽
听闻厨师来自四川 正宗川菜口味
店员非常有善地提醒 辣度 ( 小辣系我可以接受既)

前菜先黎麻辣海带丝 试试辣 爽脆海带 香辣程度可接受

就要开始入小菜 + 主菜

见每台都点 酸菜鱼 当然要试吓 话晒系招牌菜
2人份量非常大,面盆咁大个
颜色鲜艳 辣味十足 即使系小辣 唇已经发麻
食嘅时候要小心 因为酸度同麻辣度 系意想不到 送饭一流
个人钟意薯粉,烟韧又有口感 加埋鱼 层次多元化

小菜: 酸菜炒肉丝

肉丝炒得好惹味,基本我认识既辣椒都系晒一碟
比酸菜鱼重要辣, 不得了
爱辣人士 唔可以错过

黄金皮蛋

讲起哩碟 真系有回忆
今日再次可以食返 开心
皮清澈透明,相比普通的黑色皮蛋 睇卖相都WIN 加上味清淡
切开 溏心蛋黄溏心 微微爆浆 一啖放入嘴,重有一丝的鲜甜
再加上葱花 浇上酱油、醋、辣椒油
爽口开胃