2024-03-28 183 浏览
同朋友去咗铜锣湾行街,佢带我搭叮叮去邻近嘅跑马地食日本嘢,原来有间隐世居酒屋,我哋食咗寿司同埋一啲串烧都觉得好唔错。特上/上寿司定食 $288/ $238我哋每人叫咗一个寿司食,特性寿司定食有12件,上寿司定食就有10件,定食配有豆腐海带面豉汤、前菜同埋嘢饮。两个定食嘅寿司种类分别最主要系特上set有拖罗寿司、海胆军舰同埋三文鱼子军舰。寿司饭已经调味,而且加入Wasabi,鱼生上面都扫咗啲唔同嘅调味酱油。鱼生都好新鲜,我最钟意梗系肥美嘅施罗啦,入口即溶。贝类嘅寿司都好清新爽口,配上一啲有子酱油,味道好清新。另外海胆军舰好正,海胆鲜甜美味,口感Creamy。三文鱼子军舰都好好味,我最钟意每粒胀卜卜嘅三文鱼子喺个口腔之中爆发鲜味嘅感觉。清酒广岛蚝 $68广岛蚝好肥美,经过清酒烹调至半生熟嘅感觉,咬开好多汁,劲鲜甜蚝味浓郁,饮埋啲汁嘅精华,简直系一流。白鳝 $68白鳝都几厚身,烧到皮脆肉爽,而且保持肉汁,鱼鲜味好浓,调味嘅烧汁恰到好处。自家制免治鸡肉棒 $42免治鸡肉棒烧得好靓,鸡肉混入一啲鸡软骨粒增加口感,食嘅时候最紧要搅匀只兰王蛋黄烧汁一齐食,口感顺滑香浓。茄子 $22有和风同汁烧两种烧

特上/上寿司定食 $288/ $238

清酒广岛蚝 $68

白鳝 $68

自家制免治鸡肉棒 $42

茄子 $22
有和风同汁烧两种烧法,我哋就拣咗汁烧,日本酱油嘅香气配上茄子味道几好。
用餐时段