今晚我们喺尖沙咀附近做完嘢之后,去咗北京道1号嘅「金饍韩国料理」食晚饭!我们叫咗人参竹丝鸡汤,一嚟到𠮶阵已经觉得个汤唔系好够热,再睇吓啲鸡肉,完全唔似系煮熟咗之后嘅卖相,好似「求其」烚熟咗只鸡之后放入个锅,再另外加啲上汤就上碟咁,因我们谂著用对筷子试吓笃吓只鸡睇吓熟唔熟,点知系连鸡皮就笃唔穿,硬到好似有层腊嚟腊著咁,初头我们以为唔够热同仲未煮熟,我们即时同店员要求话要加热再煮吓,等咗一阵以为再煮过之后会好啲,点知只鸡嘅肉质依然都系咁「硬实实」,一啲都唔松软,而且味道仲有啲好似食紧腊鸭嘅味道咁,完全系无人参鸡汤应有嘅味道,真系令我们觉得超级极之失望呀!杂锦石头饭「牛肉」一开始当然系将所有材料同辣酱捞埋一齐,因有饭焦,所以味道都几芳香惹味,但牛肉嘅份量唔算好多,同切得比较细粒,所以一啲口感都无!至于烩牛肋骨就系几样之中叫做比较好,因肉质都几腍几入味,牛肉味都几浓郁,酱汁嘅味道亦相当香甜!最后因用银联信用卡叫主餐牌嘅嘢食可以享有八折优惠,我们当然系用银联信用卡畀钱啦,畀卡𠮶阵店员亦知道,但出单嚟签嘅时候竟然系无折到!所以我们问店员点解无折?等咗一阵,最后终于折咗,但令我们觉得他们有种扮唔记得
我们叫咗人参竹丝鸡汤,一嚟到𠮶阵已经觉得个汤唔系好够热,
再睇吓啲鸡肉,完全唔似系煮熟咗之后嘅卖相,
硬到好似有层腊嚟腊著咁,
一啲都唔松软,
而且味道仲有啲好似食紧腊鸭嘅味道咁,
完全系无人参鸡汤应有嘅味道,
真系令我们觉得超级极之失望呀!
但牛肉嘅份量唔算好多,同切得比较细粒,所以一啲口感都无!
至于烩牛肋骨就系几样之中叫做比较好,
因肉质都几腍几入味,
牛肉味都几浓郁,酱汁嘅味道亦相当香甜!

所以我们问店员点解无折?等咗一阵,最后终于折咗,但令我们觉得他们有种扮唔记得,就可以唔驶打折嘅感觉!

总括:除咗食物嘅出品唔系太好之外,店员嘅服务态度亦应该要好好检讨一下,因成餐饭嘅时间,每个店员都系黑口黑面咁,
认真大煞眼前窗外嘅风景!
餐前小食
人参竹丝鸡汤
杂锦石头饭「牛肉」
烩牛肋骨
2018-07-09
餐前小食
杂锦石头饭「牛肉」
烩牛肋骨