2015-08-22 760 浏览
今日口痕想食拉面,放咗工之后去左尖沙咀嘅豚王食晚餐。去到甘啱有位,于是就坐低叫咗一碗豚王拉面。食嘢一定要先试原味,所以叫咗豚王。上菜速度极快,拉面唔使五分钟就嚟到,啱晒肚饿ge我。腩肉比较多肥膏,肩肉就好多肉。钟意食肉嘅我叫咗肩肉,配合特浓、特肥、多蒜味嘅汤底,碗拉面简直系无得顶。第一次食嘅朋友,可以叫餐厅另上辣汁,随自己口味加多减少。食到一半觉得口味好闷,可以试加苹果醋,又系另一番风味。汤底又汤底有少许偏咸,不过我依然将成碗汤饮晒,为咗睇碗底嘅字 。唔好以为太面等于粗面,只系一啲扁少少嘅幼面 。钟意食粗面嘅我都觉得太面整得唔错,条条分明,所以始终冇失望。我见厨房师傅将太面煮熟之后系空中抛几 下,等啲面条唔好痴埋一齐,可能就系因为咁所以啲太面咁好食!会继续去 !
豚王

会继续去 !