餐厅: Fat Belly Butcher & Gin House
资讯:

2024-02-22 1001 浏览
要食好味有诚意嘅牛扒,都唔一定要去高级扒房,其实一啲隐世嘅小店都可以做得好出色。呢间 Fat Belly Butcher & Gin House 夜晚会分成两轮,而今次我就食第一轮,入嚟见到个肉柜,有好多唔同嘅部位同重量可以选择。我地先嚟点左个 New England Clam Chowder,入口奶香味浓厚之余海鲜亦都相当丰富,口感唔会过稀或者过渴,调味亦啱啱好,唔会过咸。而面包更加系诚意十足,食西餐面包最紧要就系够热,呢个面包拎上手至面包内部都系热辣辣,而且好软熟好有麦香味,搽埋牛油食真系无得弹。牛扒方面,我地就分别拣左 US Prime Dry Aged 45 Days Ribeye 同 Argentina Black Angus Prime Tenderlo ,而生熟情度就要叫咗 medium rare。两款嘅牛嘅烹调时间都掌握得好好,而且有充份嘅 rest time,因此切开嘅时侯唔会成碟血水,食落口就更加鲜嫩多汁,而且牛味十分浓郁,入口好松软。同时表面烤得好干爽,仲有微微嘅炭香味,真系超正。Side Dish 同样系据扒时重要嘅一环:🍟Beef Fat Fries with

Side Dish 同样系据扒时重要嘅一环:

🍟Beef Fat Fries with Garlic Sprice & Herbs
薯条炸得香口够热,入口外香内软,带点牛嘅清香,配埋香草碎很不错。

🍄Grilled Protobello Mushroom
菇烤得好香,佢烤嘅过程已经抽干菇本身嘅水份,因此食落口菇味更加浓郁。

🥔Daily Potatoes
薯仔同样烤得好香,软绵绵而唔会烂溶溶,连表皮一齐烤,入口更添一份质感同香味。

🐮🍚Mini Beef Rice
牛饭呢个真系超级有惊艳,细细一碗饭满满牛肉嘅香味。完全咁善用咗平时切牛嘅头头尾尾,牛肉粹入口即溶而牛肉煮成嘅汁充份被米饭吸收,配菜都有主菜嘅风范,超级好味。

一餐完美嘅西餐当然要食埋甜品啦。

Classic Apple Crumble
饼底十分之松脆,混合埋肉桂同埋苹果粒,每一啖都食到苹果同饼嘅口感,味道香甜。表面除左有球雪糕,仲有个细细个嘅苹果仔,十分特别。

Seasonal Fruit Creme Brulee
炖蛋十分之滑,表面嘅焦糖够脆而唔会过浓,十分出色。