2008-08-21
完全係配合左天時﹑地利﹑人和先至有幸食到既一餐。平日見到班開飯朋友可以星期一至五既 Lunch Time 都可以用兩三個鐘時間周圍享受美食, 只有一個鐘 Lunch Time 既我, 只可以望梅止渴。呢日同 DragonFire 兄講起尋晚個 "金陵乳豬局", DragonFire 兄忽然慶起話不如一齊食 Lunch, 咁岩因為某些原因我又可以晌呢一日食得長少少 Lunch, 所以就選擇左 DragonFire 兄日前晌某報章睇到既 Panorama 黎個 3-course Executive Lunch 。估唔到一間比較低調﹑自己從來唔會諗過會去試既餐廳, 會帶俾我地咁大既驚喜!!! 頭盤:青口忌廉湯炸蠔 - 個湯有好濃烈既青口味, 但難得地完全無腥味; 炸蠔味道亦不錯, 唯略嫌粉漿過厚。鮮帶子配南瓜薯仔粒 - 當 DragonFire 兄切第一刀帶子既時候, 佢好驚嘆咁話: "嘩~ 個質感好得!!!" 咁就知道粒帶子個口感一定唔錯~ 之後食完第一粒帶子先發覺第二粒帶子上面有塊疑似牛肉既物體晌上面, 食落口先知原來係黑松露~ 主菜:巴黎汁牛仔柳 - 好開心食返巴黎汁!!! (因
頭盤:
主菜:
巴黎汁牛仔柳 - 好開心食返巴黎汁!!! (因為事前我係唔知個汁係呢款) 話說細個既時候, 銅鑼灣連卡佛 (即係而家既皇室堡) 間餐廳既巴黎汁牛扒係我既至愛牛扒, 餐廳關閉後已經再搵唔返呢隻汁, 今日食得返真係好感動~ 另外, 個薯餅同雜菜都係屬於製作認真之作, 食落去果種層次感, 晌其他餐廳暫時搵唔到....
BBQ 汁豬扒 - DragonFire 兄食完第一啖既即時評語係: "呢個豬扒絕對係全港既十大之一!!!"
(我地最 buy 兩道主菜既原因係, 一砌落去就有好多肉汁湧出黎~)
Dessert:
Pistachio Parfait served with Mixed Berries - 面頭有白朱古力碎, 側邊另有朱古力包圍。一食落去既感覺係淡淡地, 點知一陣好濃烈既開心果味會從後湧上黎~
總結:
無論晌視覺同味道上, 每道菜都帶俾我地極大既迴嚮!!!
$160 ($168 + 10%, 恒生白金咭有八五折) 既 Lunch, 絕對物超所值~!!!