2010-06-28 11 浏览
最近不停落雨所以决定黎呢间四川菜馆食辣野去湿。当然,我的首选系招牌菜 - 麻辣鱼(怕大辣太劲所以要中辣,如果中辣未够辣可以问伙记加辣, 我地要左半边,份量足够喂饱两三个人)同酸辣粉(干捞), 另外点孜然牛肉羊肉串各一。孜然牛肉串羊肉串先上。觉得跟喺成都同上海食嘅串烧唔同。成都同上海嘅串烧真系炭烧同好重孜然同香料味道,所以好惹味。呢度嘅系油炸所以略嫌油腻,孜然味唔重可能系怕香港人唔惯,始终呢间餐馆做嘅系街坊生意。而且羊肉已经喇到无臊味,对呢份臊味情有独钟嘅我自然失望。牛肉串份量比羊肉多。整体来讲两种肉串嘅味道还是OK嘅。酸辣粉同成都又唔同。成都嘅酸辣粉只用酸菜同菜本身嘅醋令个粉有酸味。呢度嘅粉另外落咗好多白醋,搞到个粉过酸,好辛苦先食得完半碗。麻辣鱼中辣未够成都嘅辣,不过都已经好够辣,而且太辣反而会盖过鱼嘅味道。鱼系先烤过再放落辣椒汤入面,但系仍然非常滑(有部分肉仲系刚熟)! 劲正~正到连跟鱼送嘅白饭都唔记得食! 里面嘅芹菜同芽菜吸收咗汤汁入晒味, 唔错。食到一半,个嘴好麻….. 过足麻辣瘾! 剩系呢条鱼都已经值得专程去食!最后伙计小姐送一碗冰粉我试。冰粉本身无味道,呢个甜品靠嘅系黄糖水

最后伙计小姐送一碗冰粉我试。冰粉本身无味道,呢个甜品靠嘅系黄糖水同咸柑桔嘅味道,同冰粉果种好似台湾寒天果冻嘅口感。味道几特别同清新。

捧住个肚走每人都系九十。值得一提嘅系环境极干净,冷气好劲,唔使惊会辣到出晒汗

孜然牛肉串羊肉串
麻辣鱼