2022-10-30 1971 浏览
嚟到深水埗除咗要去知名度极高嘅西九龙广场同埋鸭寮街之外当然为咗食嘢都要周围行吓寻觅下, 😗比起其他旺区深水埗反而更多一啲传统食物,又或者系一啲新奇嘅餐厅。 行吓行吓就揾到一间极度罕见嘅土耳其餐厅,再入去就会发现更多。 😝Lonely Paisley 呢一度入到去首先就会见到好多土耳其嘅布置🤣除咗外观上特别之外,连餐牌都同我哋所接触到嘅土耳其食物都有少少唔同。 😝土耳其早餐— 🍽️就用早餐来做比较,可以见到土耳其嘅早餐相对来讲就比较简单同埋原始, 首先就有类似面包嘅包类,🥯喺佢哋国家就叫做Simit ,系一种圆形面包,通常涂有芝麻,或者罂粟、亚麻或向日葵种子,味道上都几特别,🥯比较注重嘅就系松脆度、咀嚼性,感觉就好似油炸鬼咁样,🥯但系里面依然系保持面包嘅状态,饱肚感都算几足,🥯当然可以点下土耳其嘅特色酱料,例如杏脯酱,牛油🧈,同埋辣茄酱🍅,无论系咸嘅定系甜嘅酱都显得几夹。 🥯然之后就系有三款芝士,有条状有原味同埋烤过嘅芝士,🧀味道上倾向冇咁浓郁,就唔似车打芝士嘅味道咁重,🧀相反就美味嘅奶味显得几特别同埋更开胃。 🧀另外仲有煎蛋配Salami. 作为早餐,🍳当然唔少得有蛋同肉类,简单呢三个配

土耳其早餐— 🍽️就用早餐来做比较,可以见到土耳其嘅早餐相对来讲就比较简单同埋原始, 首先就有类似面包嘅包类,🥯喺佢哋国家就叫做Simit ,系一种圆形面包,通常涂有芝麻,或者罂粟、亚麻或向日葵种子,味道上都几特别,🥯比较注重嘅就系松脆度、咀嚼性,感觉就好似油炸鬼咁样,🥯但系里面依然系保持面包嘅状态,饱肚感都算几足,🥯当然可以点下土耳其嘅特色酱料,例如杏脯酱,牛油🧈,同埋辣茄酱🍅,无论系咸嘅定系甜嘅酱都显得几夹。 🥯然之后就系有三款芝士,有条状有原味同埋烤过嘅芝士,🧀味道上倾向冇咁浓郁,就唔似车打芝士嘅味道咁重,🧀相反就美味嘅奶味显得几特别同埋更开胃。 🧀另外仲有煎蛋配Salami. 作为早餐,🍳当然唔少得有蛋同肉类,简单呢三个配搭都已经系饱肚嘅必备,🍳补充能量一流。
土耳其早餐

另外亦都会奉上土耳其茶,🍵就系一杯红茶另外糖就将佢变为好似垒球棍一样,🍵想几甜就自己搅动,确系好有特色🍵
土耳其茶

热情果芒果芝士蛋糕— 🍰食完个早餐当然都要有甜品做结尾,呢一款热情果芒果芝士蛋糕,🥭除咗面头有热情果颗粒之外更加大惊喜嘅就系将芝士同芒果融为一体,🥭咁就有一种酸甜嘅感觉就零泻摆脱左厚重嘅感觉,🥭清新同埋自然嘅感觉令人如释重负,面头嘅小花亦都带嚟额外嘅芳香感🥭

Sirma石榴汁有汽水— 🍹清新嘅食物,当然唔少得解渴嘅有汽水,🍹强烈推介食任何食物都可以配呢一款石榴汁有汽水,采用左纯天然嘅石榴汁,🍹形成自然嘅红色,强烈嘅气泡带嚟非常解渴同埋消腻嘅作用,纯天然无添加,值得一叫🍹
石榴汁有汽水

Lonely Paisley (深水埗)
深水埗福华街182-186号怡华阁地下A号舖
等候时间
10 分钟 (堂食)
土耳其茶
石榴汁有汽水