餐厅: Shack Tapazaka
资讯:

2017-01-21 1566 浏览
早前到耀华街百乐中心嘅心の食堂食晚饭,路经近街角嘅Shack Tapazaka,一室工业风嘅酒吧格,型格讨好,估唔到隔无耐,友人邀请问小弟有无兴趣试试依间居酒屋,居酒屋?我问:「唔喺酒吧咩?」原来喺以酒吧设定嘅日式居酒屋,听落又几有趣。耀华街一带有好多食肆,无论街铺,定上楼,选择甚多,Shack Tapazaka可唔可以突围呢?单睇环境颇有气氛,装修确花过心思,就好似吧位后嘅大水车,而高脚枱及用餐矮枱各半。虽然餐厅喺禁烟,但近横巷边嘅偷鸡位,会成为吸二手烟嘅区域,要有啲心理准备。既然喺日式居酒屋,和食自然喺主打,串烧、烧物、煮物……等等,据店长介绍,佢哋用料讲究,更推介店中嘅二人套餐,$398已包括头盘、串烧拼盘、主食、甜品及饮品。此外,人多少少,就可以谂谂个四人套餐($798)。白酒(Chardonnay)餐饮可以拣汽水、果汁或餐酒,以配合唔同人士嘅需要,虽然小弟极少饮酒,但一杯半杯都无问题,况且晌唔蚀底嘅驱使下就更拣白酒啦。评酒我就自问只会献丑,由友人代评吧!佢话酒身圆滑,有丰富果香,酒精度唔高,非常易入口。薄切炙烤剑鱼片老友怕食生牛肉,故剑鱼片喺我哋唯一选择。一客共有4片剑鱼片伴
虽然餐厅喺禁烟,但近横巷边嘅偷鸡位,会成为吸二手烟嘅区域
,要有啲心理准备。
白酒(Chardonnay)

白酒(Chardonnay)
薄切炙烤剑鱼片

老友怕食生牛肉,故剑鱼片喺我哋唯一选择。一客共有4片剑鱼片伴沙律,鱼质非常新鲜,佐以辣萝卜蓉及葱花,鲜甜以外,多添几分层次;底下垫有爽脆嘅沙律菜,以柚子醋、酱油拌过,食味不俗,但每人只得两片,实在唔够喉。
薄切炙烤剑鱼片
蒜蓉法包

虽然焗得香脆,但特色欠奉,既然喺居酒屋,何不晌法包之上配啲日式食材?
蒜蓉法包
串烧拼盘

餐牌列明有岩手鸡腿肉、岩手鸡软骨、牛小排、鲜菇、迷你紫薯,整体而言,啲串烧有质素,唔止用料靓,烧得啱啱好,好似啲牛小排嫩腍富肉汁,唔会烧到柴干咁,而鸡软骨亦好好食,有嚼头又有脆口感,啲迷你紫薯亦讨人欢心,粉甜有薯香。不过,每款只得一串,即每人只得一小口,二人餐而言,份量始终觉得有啲偏少。
串烧拼盘
日式牛油炒花蛤

依道炒花蛤做得出色,虽然简单,但入口既唔会有沙,大只厚肉,肉质嫩滑而鲜甜,散发浓香嘅牛油味,却与花蛤鲜味保持平衡。但以一客6只嘅份量,似前菜多过似一道主食。
和风海鲜炒乌冬

初时睇餐牌,真喺好易产生误会,以为一喺就和风牛肉炒乌冬,一喺就海鲜炒饭,原来可以互相拼配。虽然嚟到最后嘅一道菜,亦喺主食,但唔喺想像中般多,然而,质素都仲喺保持到,大虾、带子、花蛤,睇得出海鲜料不赖,乌冬配日式烧汁炒得柔靭有弹性。可是既为二人餐,啲海鲜料每款至少有两件喺咪附合大众期望啲呢?
和风海鲜炒乌冬
甜品晌餐牌中咁写法,我以为喺夹埋选其中一款,实情喺每人任择一款,咁就唔使考虑每款各一试匀啦。
绿茶果冻配雪糕

话果冻,我就觉得似喺羊羹,因为咬落烟靱软糯,而绿茶味浓香带甘;配红豆雪糕可能喺指定动作,不过,眼前所见喺配黑芝麻雪糕,芝麻味好香浓,相衬度都还可以,但可能先入为主,仲喺觉得红豆雪糕嚟得衬啲。
绿茶果冻配雪糕
金薄梅酒啫喱

加入金箔,自然显得更贵气,但跟啫喱嘅色泽相若,未能更突出呈现到,反而加片薄荷叶可令卖相更靓仔。啫喱带有好酸香嘅梅子味,质感做得滑嘟嘟,酒香亦缓缓散发于口腔内,不错啊!
金薄梅酒啫喱
睇完上文,可能你都估到小弟嘅总结会点写,用料确实具质素,不过,以二人餐而言,份量相对少,但喺当你谂谂,晌度喺以居酒屋嘅心态嚟帮衬,饮吓酒,食吓嘢,唔喺𠮶种要食到饱上心口嘅,就会明白质素同气氛先喺重点