2013-11-20 587 浏览
我不嬲都好钟意食海鲜,但我食米唔知米价,怕会俾人呃,所以都比较少食。今日行元朗,见个名好似好有霸气,就入黎试试。因为我唔食辣所以无叫招牌辣蟹。落单既时候,觉得侍应们系唔贵唔介绍,我地叫黄金虾,跟住有个男人行埋黎叫我地试第二种虾,新鲜啲,黄金虾用雪藏虾咋,你要推介都唔驶踩另一款𩠌挂,我地话唔驶喇,佢就黑面行开左。胡椒花蛤汤一上枱净系见到萝卜,完全无花蛤,于是捞下啦,捞左5、6只花蛤都系得个壳,真系嬲到想投诉。食到最后花蛤壳系有接近廿只,但肉我地就食到十粒姐,所以怀疑佢地系重用的壳黎呃人。右边无掟无肉既既捞到7、8只。讲番味道先,花蛤系大只好味,个汤都好重胡椒味,好香。黄金虾如果餐厅有我一定会叫黎食,因为好钟意食咸蛋黄。呢度用大虾,好似有体面啲,但系其实大虾都唔适合整黄金虾,因为个壳太硬,好难连壳食,咁就无左黄金虾既精粹。同埋佢啲蛋黄好浅色,唔够黄,好似甩色咁,成碟𩠌失色不少。最好味系垫底既白色脆脆蒜蓉粉丝蒸蛏子王呢个又系必食,因为粉丝会吸左蛏子既鲜味,令人回味无穷。佢蛏子系够大只,但汁唔够,粉丝又无煮过咁,硬到一块块,食妈咪面咁。泿费左只蛏子。腊味炒介兰以为普通小菜应该正常,点知大错特错
今日行元朗,见个名好似好有霸气,就入黎试试。

胡椒花蛤汤
黄金虾
蒜蓉粉丝蒸蛏子王
腊味炒介兰
以为普通小菜应该正常,点知大错特错。首先部份芥兰系冰架,系岩岩雪柜拿出黎果只冰,其余热果啲都系就咁落获炒一炒,因为条条菜都硬到不得了。润肠平时我都钟意食,但佢既润肠一级难食,唔知佢用咩牌子,咬落去一PAT野,好难受。
题外话/补充资料: 可能佢系做熟客生意,见到熟客就四万咁口,热情招待,其他生客就当睇你唔到,丁点笑容都无。不过星期日食饭时间佢都系得个五、六枱客.......
2013-11-17