2013-09-16 2230 浏览
好耐无泥喇^_^不过呢度经理同大厨都好励害仲记得我地!佢地搬新舖之后第一次过泥,真系好~~~挂住呢度嘅生牛肉啊!无论我去边间餐厅都好,只要系我中意食嘅野我就去亲都会叫,所以首领成日都嫌我闷ˊ_>ˋ今次都无例外,佢吴join我同我两个best friend ge gathering,我就再一次做发板果个叫囇我食开果几味🙈餐包转左做自家制脆卜卜garlic bread,食住等未泥嘅空姐朋友,我自己果份冯一声就食晒左,不过店方真系好好人,人齐之后再refill翻三人份俾我地,太大方^_^!生牛肉刺身: 第N次食呢个菜色,到今时今日都系入口吴舍得呑!首先感受到嘅系强烈嘅black truffle sauce, 配合咸香嘅Parmesan cheese, 令到牛肉刺身的生肉味去到不能发挥嘅地步,牛肉肉味却没有失去,黑胡椒嘅香味萦绕良久,配合rocket leaves 独特的滋味,真系只可以话配合得天衣无缝🙊🙊恨只恨我不得不将佢地呑落肚,来迎接下一啖,三个人争两份,嗯,果一刻我发觉呢两碟野动摇左我地三个女人嘅友谊🙈🙈Lobster salad(+ $100) : 呢个系用日式芝麻沙律酱作新
Lobster salad(+ $100) : 呢个系用日式芝麻沙律酱作新鲜龙虾同沙律菜嘅调味,dressing份量恰到好处,吴会大咸太淡,酱汁味道散去,口腔仍然可以感受得到龙虾嘅鲜甜。龙虾嘅生熟度亦都系啱啱好,有咬口却不会去到过刃,perfecto!! 唯一可以改善嘅系沙律菜果part, 份量满足吴到来自大食星嘅我T_____T如果可以再多啲就好喇。 大厨,整个龙虾沙律,多虾多菜多汁吴该!🙈🙈
(Fixed course) French onion soup: 谂翻起第一次无得拣要食呢个汤嘅时候果份失望,同埋食过第一啖之后嘅惊喜,我真系对呢度嘅大厨万分佩服,事关我系对洋葱过敏,一食洋葱就会有吴中意,吴开心同绉眉头嘅过敏反应,但果次因为吴系我落单,所以抱住俾左钱吴食好晒嘅心态将洒满焗到金黄色芝士同吸尽汤汁嘅多士面包放入口,果份美味真系令人欲罢不能,再者要碍著刚焗起的热力,每下一口都令人心急难耐。呢道汤已经成功超越mushroom cappuccino,进升第一位( ´ ▽ ' )ノ
(Special request)Baby Spanish roll in cream sauce: 呢个又系不得了!呢个系我地今晚特别落单取代大虾意粉嘅pasta part, 波菜好嫩,我估应该系用鸡汤煮过后,以蒜蓉炒香,加人奶油再煮先会有咁厚实嘅味道,用面皮卷住,洒上芝士焗香,仲边度有得输?隔离朋友食吴晒?即管交俾我!I'll take care of it😎👌
Seabass wif smash potato and tomato salsa,black vinegar sauce: 十次食,十次都会赞叹嘅另一道菜,最主要系在于佢块皮,脆得泥带有chewy咬口,仲要连住些少鱼脂,果种甘香加上香口,又令我食指大动!食呢道菜一定要将所鱼肉,鱼皮,薯蓉,salsa酱,(特别强调)以及被以为只用来装饰碟子的黑醋酱,有食材同时送入口先系最好食!吴信下次自己试下!^_^
牛扒(+$100): 记得以前系用吴知咩牛小扒,宜家转左肉眼,我中意肉眼多啲,好juicy,有肉味得泥吴会太硬,因为我brace 过牙,大硬嘅野会令到我牙痛几日,食咩都吴好食,所以口感对我泥讲系无敌重要。以前个牛小扒其实真系麻麻,要加钱我吴会叫,但宜家肉眼我会,虽然只系悭家叫一份泥share,但物以罕为贵,每啖都好滋味^_^
Apple crumble: 我无食过吴俾comment la,, 因为我系心太软嘅死实派!
Warm chocolate pudding: 又系special request😅😅全晚净系专登整俾我一个人食,因为当晚菜单上无佢份,得apple crumble and cream burlee ,, 我虽然万分吴好意思,但我仍然是不敌耳边的小恶魔,只好硬著头皮作多一项无理要求ε-(´∀`; )好味! 事后大厨有行出新嘅open kitchen 同我地打招呼,佢好认真咁问我仲要吴要泥多个,我答吴洗ˊ_>ˋ因为我要守住我大食星人嘅真正身分,大厨,如果你有睇到我呢段食评,其实当晚我真正嘅心声系会想要食多两个咖😫😫
Beef carpaccio
Lobster salad
French onion soup
Baby Spanish roll pasta wif cream sauce
Seabass
Warm chocolate pudding

题外话/补充资料: 成晚食得好开心好满足,新舖吴洗行五层楼梯,有open kitchen可以同店员有多啲交流, 但无左以前旧舖嘅private corner, 情侣谈情说爱会少了半份浪漫,但食物水准仍然很高,对于面对美食狼吞虎咽的我来说,那份情调不宜在食店获取,要谈心到lounge 好了,不是餐厅。要赞的是大厨和经理对食客意见和要求好重视,连我咁麻烦嘅客人都无条件满足,呢度绝对系加分位^_^经理啊经理,次次我都麻麻烦烦咁多要求,你已经宠坏左我条脷喇!期待下一次喜庆之日,再满足我口腹之欲😋😋 价钱轻轻加左几十蚊,以前basic$350宜家$380(好似),某啲菜式要加一百至五十,加左后平均五百per person,贵就贵左啲但物超所值,因为佢portion好大所以饱腹度同自助餐有得fight, 自助餐贵多不贵精,呢度贵精不贵多。同其他私房菜相比,先吴讲质素口味呢啲主观野,呢度加钱转龙虾foie gras牛扒之后嘅价同铜锣湾煎西瓜果间差吴多,况且吴洗加钱嘅生牛肉同seabass 已经好好食,basic $380嘅set已经可以好满足,所以呢间私房菜在于个人泥讲系好recommend , 我见有好多试过嘅食客带啲未试过嘅朋友泥,最后临走果啲朋友都会攞卡片问详情或即场订枱,所以未试过嘅值得一试咖。^_^
2013-08-18
用餐时段