2012-08-14 162 浏览
无啦啦又想食德国菜~可能好怀念上年去珀丽湾果间"德国菜"近年系香港越开越多~所以可以试下唔同餐厅原本前一日系book奥海城果间~不过又系有限食时间(1.5hrs) 普通晚餐2hrs都还可以~但我一心谂住happy hourhea饮hea食2个钟都唔多够..更何况1.5hrs~所以拣过另一间依晚去左黄金海岸既"德国餐厅"~最正系无限时..可以慢慢hea^^食店内部环境+布局气氛都好唔错~仲伴有轻音乐但电视播放陈年旧港产片..就比较怪~而且冷气超冻我地先点个"脆烧德国猪手伴酸菜烧薯"德国猪手份量较少~味道唔会好咸/太干..口感好ok另外有2款酱汁及黑醋伴食..减低肉既腻感我个人觉得..伴黄芥辣酱最正~另外一只酱汁味道酸酸甜甜..但又唔似苹果茸~伴食味道普通猪手皮层ok脆口~但keep得唔耐..尾段已经开始腍而皮下脂肪好薄~胶质感唔够丰厚伴菜有2款薯仔,车厘茄,西兰花及底层有酸菜酸菜味道唔酸..反而较咸~西兰花比另一半食鬼晒ToT薯件外脆内粉糯~调味料带新奥尔良风味另一款薯味更突出~带清淡香草味德国啤酒既种类都有几款..另一半先试"Konig Pilsener"我先试"黑啤"~味道够浓但偏甜
无啦啦又想食德国菜~可能好怀念上年去珀丽湾果间
"德国菜"近年系香港越开越多~所以可以试下唔同餐厅
普通晚餐2hrs都还可以~但我一心谂住happy hour

食店内部环境+布局气氛都好唔错~仲伴有轻音乐
但电视播放陈年旧港产片..就比较怪~而且冷气超冻
我地先点个"脆烧德国猪手伴酸菜烧薯"
德国猪手份量较少~味道唔会好咸/太干..口感好ok
酸菜味道唔酸..反而较咸~西兰花比另一半食鬼晒ToT
薯件外脆内粉糯~调味料带新奥尔良风味
另一款薯味更突出~带清淡香草味
我先试"黑啤"~味道够浓但偏甜..我会喜欢甘苦味多d
之后大家再试同款"Wernesgruer"(x2)
食完猪手..点个"鲜虾芝士伴芝麻菜沙律"
食材有沙律菜,腌洋葱,腌青榄,feta cheese,番茄,鲜虾
冻到结冰..手指又麻痺~所以要求转坐outside
鲜虾超新鲜弹牙~其他沙律菜配料都好新鲜好味