2021-09-12 178 浏览
之前去荃湾食过Deer Kitchen,见观塘The Wave原来都有分店,就约埋朋友放工一齐食饭倾吓偈聚一聚。观塘店都一样有$10生蚝优惠,可惜去到时唔够半打,所以食唔到喇。巴马臣火腿芝士脆片、蜜瓜。火腿同芝士脆片嘅咸、芝士脆片嘅香脆口感、再加埋蜜瓜嘅鲜甜,三者嘅味道好配合。黑松露意大利云吞。云吞比想像中大只,而且好强烈嘅黑松露味。忌廉汤汁够厚,可以挂到喺云吞,整体味道唔错。香煎北海道带子黄金蟹肉扁意粉一睇个名就知系咸蛋黄加蟹肉。可能因为咸蛋黄嘅关系,会觉得扁意粉有少少咸,不过非常之香。带子好大粒,面头煎到金黄香脆。焗威灵顿三文鱼将牛扒换成三文鱼,好似都系近年新兴嘅食法。整个焗威灵顿三文鱼焗得好好,三文鱼无过熟,仍然保持肉质嫩滑。玫瑰白桃梳打淡淡粉红色,配合埋玫瑰花花瓣碎,感觉有点lady。味道清香,都好好饮。海洋梳打一杯蓝色嘅特饮,所以会叫海洋梳打。柚子味同蓝桔配合梳打都几清新,配合红肉应该都唔错。
餐汤

巴马臣火腿芝士脆片、蜜瓜。

黑松露意大利云吞。
黑松露意大利云吞

餐汤