2K
2011-02-26 272 浏览
24-2-2011一直对呢间 oyster bar 好有兴趣, 但鲗鱼涌真系 10 年都唔去一次, 以致一直同呢度无缘... 是日收工到太古城「接放学」, 不过喺附近食埋晚饭吧, 就捉了朋友过嚟睇睇. 叫了一人一淀粉质主食, 及一份 starter share 食; 另加两只生蚝, 我食. 生蚝由店主 recommend, 嚟到就系两只 "from France" 的 Ecaille d'Argent: 卖相几肥美, 食落新鲜, 质地好爽, 不过乜都唔落就咁食我觉得味道偏淡, 系蚝种问题还是季节问题? 旁边两款酱汁系醋及 cocktail sauce (自家制?), 后者几辣, 前者就较香, 配蚝亦较夹. 下次食蚝都系要叫杯 house white...Pan-fried duck foie gras: 由上至下分别系「厚泵泵」的鸭肝, 苹果及 melba toast, 鸭肝煎得外脆身内软滑, 劲油不过唔太够香, 还是鹅肝好 煮过的苹果好酸, melba toast 则够脆, 两者配软身油腻的鸭肝刚好; 旁边仲「划」了带点 berry 味的酱汁, 酸酸香香的, 比苹果更解
店员介绍了 Ecaille d'Argent
十分爽, 亦新鲜, 味就较淡
前辣后酸
厚泵泵的煎鸭肝
劲多沙的蚬...
duck breast 几好食
24-2-2011

煮过的苹果好酸, melba toast 则够脆, 两者配软身油腻的鸭肝刚好; 旁边仲「划」了带点 berry 味的酱汁, 酸酸香香的, 比苹果更解腻.

主食拣了 linguine vongole: linguine 好似比平日食到的仲幼 d, 似 "linguettine" 多 d? 煮得 al dente 亦炒得香, 食落爽滑亦带烟韧, 亦每一条都沾上了 olive oil, 不过食食吓又觉得 olive oil 太重手, 好油㖞
Clams 份量好多, 亦大致鲜甜, 不过除了头𠮶几只之外, 几乎只只都有沙, 食到「霹雳啪嘞」, 真扫兴.
另仲有一条条芝士 (shaved Parmesan?), 不过又好似无乜味...

朋友的主食好似叫 seared duck breast with funghi risotto: risotto 我一向唔太喜欢, 唔讲太多了; duck breast 几香, 唔嫩不过亦唔韧又唔嚡, 配上烧汁 (?) 都几惹味.

埋单每人约 $235, 小试牛刀印象一般, 不过而家始终唔系 oyster season, 加上离开时见隔嚟位的 mussels marinière 几吸引, 相信有机会再来的.
2011-02-24
十分爽, 亦新鲜, 味就较淡