2023-12-17 423 浏览
朋友叫我试下荃湾𠮶间royal泰国小店,话佢嘅泰式风味正到爆灯💡。今次我就嚟个尝试,感受吓地道嘅泰国滋味!店面细细,布置得好有泰式气息,一坐落就投入咗泰国小巷嘅贴地感觉。 第一轮上嚟嘅系青木瓜沙律,辣辣地、酸酸哋,啖啖都亲口。木瓜丝超级爽脆,啲花生仲带嚟啲额外嘅香脆感觉🥜。跟住嘅系泰式烧猪颈肉,呢个真系捞齐晒我啲串烧煮饭嘅心。肉质嫩滑之余,佢𠮶香烧味道铺满咗成个口腔,简直正到飞起!忘记咗提同朋友仲share咗个炒泰酸辣牛肉 - 啲牛肉嘅质感我真系要赞佢一下👍,重点在于辣度同爽口感结合得好好,唔系单纯辣而已,有层次嘅辣,过瘾!食完后嗌咗杯泰式奶茶冷落冷落,甜甜嘅滋味就系个perfect ending。整体嚟讲,正宗泰味、装潢幽静,跟朋友嚟吓慢叹都啱晒🌿。咋,想揾平食美味嘅泰国街头风味,我会话你哋知,呢度准冒!