2021-10-13 99 浏览
个商场开咗一段时间都冇行过,今日经过嘅时候见到有一间台湾野,店舖几有特色就吸引咗我入去台湾一直都好兴盐水鸡,但作为吃货嘅我竟然未食过,有啲肚饿就即兴买咗份经典一人便当。便当包左一份盐水鸡,一份主食同两款配菜。盐水鸡🐔 佢可以拣鸡胸或者鸡髀,我觉得鸡髀应该会滑啲,所以就拣咗鸡髀位,两款配菜我今次好健康,拣咗莴笋同埋杏鲍菇。仲有几款口味俾你拣,我就拣咗古早味要小辣,配合返台湾嘅味道。冇谂过原来盐水鸡真系几好食😋古早卤肉饭配卤蛋主食里面我拣咗卤肉饭,简既原因系因为琴日已经好想自己整黎食,咁岩比我见到就唔使自己买材料整,呢个份量啱晒我,而且卤肉份量都多,半肥瘦嘅肉真系冇得输。双拼蛋饼 $29喺台湾嘅我劲钟意食蛋饼,好耐冇食蛋饼忍唔住叫一份,拣咗芝士粟米,系台湾嘅味道,真系好挂住台湾。冬瓜茶 +$9以前嘅我唔钟意饮,唔知点解自从喺香港冇得飞去台湾之后就劲钟意饮冬瓜茶。

便当包左一份盐水鸡,一份主食同两款配菜。

盐水鸡🐔

古早卤肉饭配卤蛋