2012-12-20 837 浏览
上星期六见呢间北斗翁火锅专门店新开张,贡入去拎个menu 睇下,点知店员比o既系点心纸,原来呢度夜晚系食火锅,日头时间系饮茶嫁见 d 点心款式都几特别,于是今日同妈妈黎试下可能仲好新,星期六下午一点都唔使等位店员带我上楼下o既一间有两张四人台o既厢房内,环境阔落舒适,不过当日困住左只蚊o系度,而且因为入左房,唔系咁易叫到人加热水或落单呢度就同一般酒家一样 , 以大 , 中, 小点方式计算价钱都唔平 , 我地两个人叫左五样野 , 过 $ 200 埋单1. 黑松茸带子饺~ 我以为系带子混入黑松茸做馅o既蒸饺 , 原来系普通虾饺 , 上面放左一片薄薄o既带子 , 再加少少黑松茸同蟹籽带子都有鲜甜味 , 但虾饺唔系特别爽口 , 一般货色黑松茸味道有 d 似药材 , 滑滑的 , 质感有 d 似发菜2. 黄沙猪润肠~ 肠粉上枱己唔够, 肠粉皮薄但唔够滑 , 甚至有 d 黏口黏得好似加左糯米粉黎蒸咁 , 猪润鲜甜爽口可惜份量略少3. 雪山叉烧饱~ 平时食o既雪山系好似菠萝包面咁 , 甜甜地少少脆但呢个雪山就只系有一层白色糖粉o既面 , 带有椰香 叉烧好甜 , 个包又好重奶味 , 整个好有甜品o既感觉
上星期六见呢间北斗翁火锅专门店新开张,
贡入去拎个menu 睇下,点知店员比o既系点心纸,
原来呢度夜晚系食火锅,日头时间系饮茶嫁
见 d 点心款式都几特别,于是今日同妈妈黎试下
可能仲好新,星期六下午一点都唔使等位
店员带我上楼下o既一间有两张四人台o既厢房内,

呢度就同一般酒家一样 , 以大 , 中, 小点方式计算

1. 黑松茸带子饺
上面放左一片薄薄o既带子 , 再加少少黑松茸同蟹籽
带子都有鲜甜味 , 但虾饺唔系特别爽口 , 一般货色

2. 黄沙猪润肠
黏得好似加左糯米粉黎蒸咁 , 猪润鲜甜爽口可惜份量略少

3. 雪山叉烧饱
~ 平时食o既雪山系好似菠萝包面咁 , 甜甜地少少脆
但呢个雪山就只系有一层白色糖粉o既面 , 带有椰香
叉烧好甜 , 个包又好重奶味 , 整个好有甜品o既感觉

4. 黑松茸黄金炸大饼
~ 果然系大饼 , 一客有六件 , 炸得金黄酥脆 ,
里面系白萝卜茸 , 腊肉 , 虾米同少许黑松茸 ,
味道偏甜 , 萝卜茸好湿 , 包芯慢慢变腍 , 饼底则太油

5. 鱼汤鲜竹卷
~ 呢个都系唔够热 , 鱼汤味道清淡 , 鲜竹卷几清新
馅料主要系韮菜 , 几乎无肉 , 腐皮亦几香滑 , 味道唔错

## 呢餐真系几贵 , 睇埋晚市火锅 menu , 都系偏高价 ,
如无意外 , lunch 饮茶就唔会o家喇 , 火锅可以都会考虑o既
2012-11-17