2024-03-01 793 浏览
移民英国旧同事回港睇mirror concert,顺便约饭局,负责订枱嘅以为旧同事仲同屋企人住喺名城,所以book咗喺围方嘅念月楼。一入去,只感觉一个嘈字!系平常街坊茶楼𠮶种嘈,头顶speaker仲播埋音乐,几影响用餐气氛。我哋5个人嗌咗一个4人餐,本来见先嚟嘅头盘唔算太大碟,所以另外再嗌多咗2样嘢,但原来主菜都几大碟,差啲就食唔晒,好彩两位男士食力过人。蒜泥白肉(4人餐):呢个好味,蒜泥够,调味唔咸,肉肥瘦刚好。鲍汁鸡脚(4人餐):酱汁浓稠好黏口,鸡脚唔会太腍,仲有少少咬口。杏汁白肺汤(4人餐):杏仁味唔算好浓,但猪肺够腍,汤亦唔算太油,算几ok。黄酒猪手煲(4人餐):味道一般,亦唔系好腍,有啲难咬。鸡油花雕蒸马友(4人餐):唔讲以为食紧清蒸黄花鱼,肉质腍,亦完全冇鸡油香。樟茶鸭(4人餐):鸭肉唔算太老,但又唔算嫩,味道中规中矩,配嘅馒头因为得4件,所以冇食到,唔知够唔够软熟。大旧招牌炒饭(4人餐):炒得几好,算粒粒分明,亦唔会太咸。椰汁马蹄卷(4人餐):唔算太甜,但亦唔算好食,好一般。芦笋炒鸽肉(单点):芦笋唔算老,鸽肉唔算嫩,调味唔算太咸,好普通。椒盐鸭血(单点):呢个好食,鸭血

蒜泥白肉

鲍汁鸡脚

白汁猪肺汤

黄酒猪手煲(4人餐):味道一般,亦唔系好腍,有啲难咬。

黄酒猪手煲

鸡油花雕蒸马友

樟茶鸭

大旧招牌炒饭(4人餐):炒得几好,算粒粒分明,亦唔会太咸。

大旧招牌炒饭

椰汁马蹄卷(4人餐):唔算太甜,但亦唔算好食,好一般。

椰汁马蹄卷

芦笋炒鸽肉

椒盐鸭血(单点):呢个好食,鸭血够实唔松散,椒盐香口。

椒盐鸭血

环境宽敞,枱与枱之间空间足够,但实在太嘈,好似屋邨酒楼一样。

2024-01-19
蒜泥白肉