2010-07-19 19 浏览
同老朋友庆祝生日,专程订位来"得龙"试试这儿的功夫菜, 久仰大名既"大良野鸡卷-->>,一咬下去,成块肥膏.....吐番出来又浪费,唯有硬食吧....点知,入面干争争,又冇味既?? "脆奶拼酿凤翼"--->>脆奶即是炸鲜奶,但..外皮唔够脆,仲有少少淋身,入面既奶,食得出系奶粉开既奶,而且,入面仲系流质的,而唔系已雪硬身的奶来炸,怪怪的~ 至于个凤翼即系酿鸡翼,单是个鸡翼外皮厚过我块面,食完个皮都饱哂了~ 山渣咕噜肉--->>同平日出面食既咕噜肉有甚么分别??有分别......价钱有分别,出面卖五十几蚊一碟,呢度卖八十几蚊一碟说实话,分别只是在于,呢间是专做怀旧菜的食肆,听老人家说,在以前没有酸甜汁的那个年代,便是靠山渣混合蜜糖来做酱汁的,味道不错,只是唔值呢个价钱.海皇一品豆腐煲-->>本来老友知我女儿刚病完,所以,专程叫一个清清地的𩠌给我女儿吃,,可惜,呢个豆腐煲,莫名其妙的加了泰式酸甜酱去整,入面有少少辣椒,亚女都系唔啱食,唉~~虾酱通菜炒牛肉--->>>吃不出有虾酱味,牛肉嚡烚烚,唉~
同老朋友庆祝生日,专程订位来"得龙"试试这儿的功夫菜,

唯有硬食吧....点知,入面干争争,又冇味既??

而唔系已雪硬身的奶来炸,怪怪的~ 至于个凤翼即系酿鸡翼,

单是个鸡翼外皮厚过我块面,食完个皮都饱哂了~

山渣咕噜肉--->>同平日出面食既咕噜肉有甚么分别??

说实话,分别只是在于,呢间是专做怀旧菜的食肆,听老人家说,

在以前没有酸甜汁的那个年代,便是靠山渣混合蜜糖来做酱汁的,

味道不错,只是唔值呢个价钱.

去整,入面有少少辣椒,亚女都系唔啱食,唉~~

虾酱通菜炒牛肉--->>>吃不出有虾酱味,牛肉嚡烚烚,唉~

至惨的系,我一直想试的"金钱鸡",咁早来都竟然话卖哂,呢味烧焟

系我老爸生前最爱吃的食品之一,我真系好想再食到,唉~~~

五个𩠌之中,找不到一样值得推介比您们的,真系要介绍的,就只能

介绍上面呢个"红枣杞子桂花糕"及下面呢个"红豆沙",两个甜品

都很清,不会太甜,红豆沙入面既果皮味好香,仲系送既~

最离谱的是我们旁边的一张大台,人哋明明叫了"金钱鸡",

因为"金钱鸡"卖哂,侍应竟然夹硬上了一大碟"鸭脚包"比佢哋,

搞到隔离台系度嘈,唉~冇就应该同客人坦白说,而唔系夹硬

搬另一样食物上台搏客人要,失败的生意作风~

呢间又拿食神大赛奖项,又入围米芝莲美食名单的食肆,

我们真的不识欣赏~我们几个行出呢间食肆既门口后,

便一起"妈"声四起,我老友仲话 : 我正在减肥,已经好少出来吃饭的了,

呢餐真系浪费了我这个星期可出去食饭的Quota~

总结 : 一次都怕怕了~
干争争,又冇味的大良野鸡卷
唔脆既脆奶拼厚皮鸡翼
山渣咕噜肉
海皇一品豆腐煲
失败的虾酱通菜炒牛肉
至好味的红枣杞子桂花糕
果皮好香的红豆沙
Order纸
2010-07-18
$130.00 (晚餐)
庆祝纪念
生日