2018-10-20
呢間不起眼既小店,行過真係好易遺忘佢。而且佢成日冇開門營業,想食都要睇彩數。終於今日比我撞到佢開門,而我又咁岩記得佢。當然即刻買黎試下。佢賣四川特式小食,主要係鍋魁和餅。中午12點多,話剛開門,只做了兩款鍋魁,牛肉和豬肉。蔥油餅和豆沙餅要下午兩點多才開始做。黑芝麻饀係牛肉,辣度比白芝麻饀既豬肉多啲。不過我覺得差不多。其實我最欣賞係佢過酥皮,很鬆脆,口感就像吃千層酥,外脆內軟。所以,當我要求店家切開一分為二時,他說不能,就是因為這原故,怕會散開,而且熱力也會流失,味道會減半,所以不建議切開吃。這個吃起來熱辣辣既特式鍋魁,純手工製。可以見到店家在整麵糰,還有大烤爐,全是心機手作。當然要買多幾個返去同人分享啦其實呢啲鍋魁,係以前打扙時軍中既乾糧。所以,買左咁多食唔晒唔緊要,可以放5至7日。食時叮,蒸,煎返熱佢就得啦。宅係屋企個幾日,呢啲鍋魁都可以做我家救急糧草啦
佢賣四川特式小食,主要係鍋魁和餅。
當然要買多幾個返去同人分享啦
其實呢啲鍋魁,係以前打扙時軍中既乾糧。
宅係屋企個幾日,呢啲鍋魁都可以做我家救急糧草啦