2018-09-23 103 浏览
去唔到越南,就食下越南菜望梅止渴啦。今日去咗位于旺角雅兰中心一楼嘅品越食饭。牛油鸡翼卖相几精致,一客四件,鸡翼大大只,外层炸到涨卜卜,有啲似天妇罗咁。一咬,个心炸到热腾腾,出晒烟,鸡肉亦都好滑,作餐前小食系不错嘅选择。牛油果大虾沙律日日都讲圴衡饮食,菜类又点少得。身为牛油果控嘅我,即时点个牛油果沙律开开胃先。如图所示,沙律一边放满大虾,另一边放满切粒嘅牛油果。蔬菜都几好鲜,配个酸味味嘅汁,感觉清新,大虾精营通透,口感爽脆鲜味。生牛肉汤河$70食越南菜又点小得一碗生牛肉汤河。有大量牛肉舖系面头,睇住佢慢慢被汤浸熟,真系好令人期待。先汤啖汤,再食一口河粉,大满足。咖哩牛腩 $88 咖喱牛腩好难输。餐厅好有心地用炉火一直 heat 住个咖哩,咁就唔食到甘上下就冻晒,琼埋。牛腩切到一啖一件,肥瘦都好平圴。咖哩香气扑鼻,令人欲罢不能,无论送白饭定面包都好夹。蒜蓉包一客四件,主要攞嚟送咖哩。薄饼同样地攞嚟送咖喱,个薄饼几松软,不错不错。牛油果奶昔沙冰 $35又系牛油果啊。目测色水几靓,淡淡嘅湖水绿色。个奶昔打到好好,一块冰粒都饮唔到,所以个口感好滑。味道上有阵阵牛油果香味,同时饮得出有啲炼奶味,甜

牛油鸡翼
牛油鸡翼

生牛肉汤河$70

生牛肉汤河

咖哩牛腩 $88

咖哩牛腩

蒜蓉包

蒜蓉包

一客四件,主要攞嚟送咖哩。

薄饼

同样地攞嚟送咖喱,个薄饼几松软,不错不错。

牛油果奶昔沙冰 $35

牛油果奶昔沙冰

又系牛油果啊。目测色水几靓,淡淡嘅湖水绿色。个奶昔打到好好,一块冰粒都饮唔到,所以个口感好滑。味道上有阵阵牛油果香味,同时饮得出有啲炼奶味,甜甜地,丰富左整杯饮品。

留意翻餐厅入口系山东街𠮶边。如果你系雅兰正门入,上一层个到主要卖衫,你系唔会揾到间餐厅家。
2018-08-27
生牛肉汤河