2021-02-12
一早知道年三十晚有得早放,所以就同屋企人book左枱黎哩度提早食個團年飯。名潮食館係百樂潮州旗下喺K11 Musea嘅分店,之前已經食過百樂其他茶樓,質素唔錯菜式亦精緻,見哩間分店未食過又近我地就黎試下。名潮食館走新派中菜路線,店面反傳統以深綠色做主調,由於而家仲係二人限聚,所以茶樓有透明隔板方便三四個人都可以坐埋一枱。酸菜($16)二至四人一碟。茶芥($20/位),除左常見嘅普洱壽眉鐵觀音香片之外,哩度仲有菊花(另加$22/位)。我地點左個迎新春團餐($588/位),最少兩個人就可以叫,入面包左五個小菜兩款甜品同水果。金沙發財卷拼龍鬚好市 - 哩個小菜幾特別,佢用左一個比較少見嘅做法去整新年經典菜式發財好市。金沙發財卷就係將髮菜用蘸左鹹蛋黃醬嘅炸漿包住黎炸,食落夠香脆鹹蛋黃味亦重,因為髮菜用炸漿包成卷狀,比起平時一條條嘅髮菜容易夾容易食。龍鬚好市就係用豬肉包住蠔豉,出面再用炸麵黎包住黎炸,炸麵脆卜卜唔會過硬,蠔豉因為有炸麵同豬肉包住,所以食落唔會太熟太乾。紅燒潮州中鮑翅 - 紅燒鮑翅杰度啱啱好,雖然唔算好粗身,不過真係幾多,成碗都係鮑翅,同鮑翅一齊上嘅仲有芫荽同黑醋,但我個人就覺得同
酸菜
菊花
金沙發財卷拼龍鬚好市
金沙發財卷
龍鬚好市
紅燒潮州中鮑翅
六頭鮑魚伴鵝掌 - 鮑魚彈牙得黎唔會太硬,鵝掌炆到好腍好入味,上枱時侍應會問要唔要芥辣,不過其實個鮑汁好夠味,所以都冇蘸過個芥辣。
六頭鮑魚伴鵝掌
蘿蔔煮細黃花魚 - 黃花魚唔多骨肉質幾滑,個魚湯鮮味得黎飲完都唔會覺得口渴,我地差唔多飲晒,白蘿蔔好腍吸收晒魚湯嘅鮮味都好正。
蘿蔔煮細黃花魚
蘿蔔煮細黃花魚
金華竹笙扒雙蔬 - 雙蔬係西蘭花同娃娃菜,另外仲有冬菇同草菇,冬菇肉厚又夠腍, 竹笙索晒啲汁好好味,唯一要挑剔係金華火腿硬左少少。
金華竹笙扒雙蔬
鳳凰煎年糕 - 年糕應該係茶樓自家製,食落好香紅棗味,同埋可能佢落得多澄麵,食落比平時食倒嘅年糕冇咁黏同腍,口感係比較彈口,都幾好食。
鳳凰煎年糕
福果湯丸