2021-08-26 163 浏览
Omakase 香港越开越多如雨后春荀,但各间师傅各施各法。与好友午间相聚,大家都爱好日式美食,友好提议公司附近新店质素不错可一试,我地就去试咗呢间----霜瀛。入口有点神秘,可从外直接行两层健康楼梯上或从酒店坐电梯上二楼,见招牌推门入豁然开朗,侍应招呼周到,舒适感由然而生,厨师发办,坐低等食,menu都费事睇,与好友们倾谈间,沙律到了。非常新鲜!汁调较到酸甜度刚好,同沙律菜新鲜嘅味道非常配合!准!茶碗蒸最重要有浓郁蛋香而又滑,蒸嘅时间刚好,准!水云醋滑而微酸、甜粟甜而爆汁、蟹肉苦瓜食到出晒力先嗒到一丝甘苦,薄得嚟好爽脆,蟹肉鲜甜。比前菜开晒胃嘅情况下,海鲜刺身到嘞!师傅清晰讲解先后食序后唔理三七廿一,手起筷子落将白鱼生片送囗中。鱼味鲜美!之后食八爪鱼吸盘,食过后大家都讨论著同一事情,就系新鲜到食完后有层薄衣吸附著在脷上。然后食池鱼,尝后鱼香停留在日中一段时间,非常过瘾!好靓!金萡鱼子酱矶煮鲍鱼配鲍鱼肝酱饭加大拖罗,鲍鱼软糯鱼子酱咸香配上肝酱饭,非常上头,大拖鱼油丰富,鱼香四溢。之后手握寿司每件各具特色,每次放入口"好味"声此起彼落,非常开心!中身吞拿寿司此店可谓食匀全港最好味!经师傅

中身吞拿寿司此店可谓食匀全港最好味!经师傅以秘方腌制,吞拿嘅鲜鱼味以倍数在口中爆发!

牡丹虾上配海胆,配搭有新鲜感,虾肉肥美爽甜带点黏口,加上海胆嘅味道,不禁忘我地闭起双眼享受味道对味蕾嘅冲击。

见玉子就知接近尾声,蛋味好香,蛋身好滑,比平常食到嘅再甜小小。

鱼子拖罗蓉饭,在青葱芝麻点缀之下,好想再添多碗,但同时发现已经饱哂!最后嚟多个栗子雪糕收尾,完美!

师傅每道都精准拿捏得刚刚好,其间师傅有讲有笑,风趣幽默,与一聚友好度过咗一个非常愉快嘅时光!
  • Omakase