6天前
呢間餐廳開業即連續兩年獲米芝蓮推介🏵️廚房設有一大片玻璃,食客可以睇到師傅製作手工拉麵同小籠包嘅過程👨🏻🍳💗蝦3小籠包 ($88)小籠包係即叫即蒸,皮薄餡靚,咬落去湯汁四溢,鮮美嘅豬肉餡混入櫻花蝦、蝦籽同原隻蝦,多咗一份蝦嘅鮮味🦐配埋薑絲陳醋更有另一番風味🫚💗「溫柔」蔥油拌麵 ($48)上海幼麵係即叫即拉,麵條順滑帶嚼勁,拌入以「溫油」熬煮出嘅蔥油,麵條完全吸收蔥嘅香氣🍜加埋炸蔥絲係超加分,特別惹味🎍💗我無醉雞($35/ 半份)醉雞醃得入味,帶濃郁但唔苦嘅花雕香🥃雞皮爽彈同時雞肉嫩滑🐓💗冰花鍋貼($58)冰花皮煎得金黃酥脆,鍋貼皮薄餡滿,包住鮮嫩多汁嘅豬肉餡🥟唯一挑剔嘅係有少少油🤏🏼💗蝦籽乳鴿($78)乳鴿炸到皮脆肉嫩,一咬仲會爆汁滴油,非常邪惡🦆💗日本士多啤梨豆沙小籠包($28/ 件)第一次聽到呢個配搭仲以為係「黑暗料理」,點知又幾有驚喜,先食到柔韌嘅小籠包皮,然後就係紅豆蓉嘅甜味🫘最後就有士多啤梨嘅酸味,呢個組合都幾得意🍓
💗蝦3小籠包 ($88)
蝦3小籠包
蝦3小籠包
💗「溫柔」蔥油拌麵 ($48)
「溫柔」蔥油拌麵
💗我無醉雞($35/ 半份)
醉雞醃得入味,帶濃郁但唔苦嘅花雕香🥃雞皮爽彈同時雞肉嫩滑🐓
我無醉雞
💗冰花鍋貼($58)
冰花鍋貼
💗蝦籽乳鴿($78)
乳鴿炸到皮脆肉嫩,一咬仲會爆汁滴油,非常邪惡🦆
蝦籽乳鴿
💗日本士多啤梨豆沙小籠包($28/ 件)
日本士多啤梨豆沙小籠包