2025-07-16 160 浏览
一直留意這間台灣過江龍的甜品。佢除左係一間台式飲品店,仲有各類輕食。盒子蛋糕它可說是元祖老店。今次買左一盒肉鬆小貝。原來小貝並不是大陸首創的糕點,早係好多年前台灣人已經食緊。呢間舖頭小貝價錢比同類IG shop更平,一件十蚊有找。雖然叫做[小貝]份量可不少。小貝真身係一個超級濕潤鬆軟的原味蛋糕。塗抹上沙律醬,再碌上大量紫菜肉鬆,造型有如一個貝殼。蛋糕本體充滿真材實料的蛋香味,大環境下依然用足料做食物係幾難能可貴。我分開三日做早餐,蛋糕仍然保持到質素好軟綿綿。鹹鹹甜甜味道又幾夾。第二樣係夏天必飲的廢水,揀左一杯純茶自我感覺良好。白桃烏龍價錢平,$23本來不會有特別期望,飲落有wow一下的感覺。烏龍茶好夠濃香,甚至有回甘的後韻,但又不是浸泡很久的澀,鐘意中國茶的人應該都會喜歡佢既茶底。白桃只是悠悠的存在,不會喧賓奪主,生果配茶的配搭超解暑。個人偏好濃茶的手搖飲,會再回來試埋其他飲料。

白桃只是悠悠的存在,不會喧賓奪主,生果配茶的配搭超解暑。
個人偏好濃茶的手搖飲,會再回來試埋其他飲料。

外卖自取
下午茶