2021-03-13 1674 浏览
人人都话St Regis嘅Afternoon Tea一定要试下,搞到我都心思思想试吓,咁就打去book,一book就要等两个几月!去到餐厅,就被佢亲切嘅服务留下深刻印象!(讲真文华东方都系sell服务,但St Regis嘅服务真系亲切好多同真心好多!)坐好之后,staff就攞咗个茶盒上嚟俾我哋拣茶,佢会好细心咁逐个逐个茶介绍一次,一共有12只,绝大多数都系中国茶。咁我哋最后两个都系拣咗桂花乌龙,个茶有清新嘅桂花味之余,仲好顺滑!之后佢就会推一车咸点过嚟俾我哋拣。原本个afternoon tea咸甜点每样都系拣四款嘅,但妈妈本身唔可以食咁多甜野,咁就问佢可唔可以全部八款都系咸点,佢话可以,咁就每一款咸点就每样要咗一件!佢劲开心!我就拣咗2件咸6件甜!(甜点架车都系等我食完个咸点同scone之后先推过嚟,又系逐件逐件咁介绍系乜嘢嘢,非常之细心㗎!)拣完咸点之后,staff会问埋你使唔使上埋个scone,因为个scone上嘅时候系热嘅,惊太早上会冻咗!Scone除咗配Clotted cream同牛油之外,仲有3款果jam你配嚟食。个scone好松化,好香奶味,果jam果然系特制俾香港嘅,有生

拣完咸点之后,staff会问埋你使唔使上埋个scone,因为个scone上嘅时候系热嘅,惊太早上会冻咗!Scone除咗配Clotted cream同牛油之外,仲有3款果jam你配嚟食。个scone好松化,好香奶味,果jam果然系特制俾香港嘅,有生果味又唔甜!个人觉得佢个scone好食过文华东方同半岛!

其他嘅咸甜点就唔逐样讲啦,最有深刻印象嘅就系一个咸点系红菜头嘅macaroon,佢系一个坚macaroon但中间又有一股咸咸地嘅芝士味,劲搞笑!甜点呢就中规中矩啦!总括嚟讲佢嘅咸点系比甜点出色!
茶叶
咸点车