呢日午飯時間,為咗避開午市高峰期,所以拖到13:40先去搵食,沿路嚟到呢一間,抱著唔好就一次,好就嚟多次嘅心態入去試食。服務員第一時間畀咗杯水,算係有心,拎啲餐牌嚟睇,結論都係客飯划算啲,是日由於係星期五,見到個餐牌上有個:一刀兩斷叉燒飯,對於喜歡好奇嘅我,自然唔使諗,但點知一叫餐時,侍應大叔即刻話B餐同D餐(即係叉燒飯)都無,由於我唔食得太辣,亦唔太喜歡油麥菜,於是只好叫F餐馬拉盞牛鬆炒飯,配熱奶茶。呢個餐包埋個中湯,雖然每日都唔同款,但主要食材都係一樣:唐排,即是豬骨。個湯起我落完order之後即刻送到,高效率。但奇怪嘅係個湯渣唔係唐排,而似係鴨下巴嘅嘢(無影到相),即係話個湯會加埋啲下欄嘢落去,令啖湯更鮮甜。接著當然係奶茶(漏影相),杯茶有茶味,唔會過濃,但香味唔夠,而且只提供包裝沙糖,而無啡糖,呢啲方面就失色咗啲。個飯相信係即炒嘅關係,所以姍姍來遲,導致我食食下先記得影相,起等候個飯嚟嘅時間,我見到佢哋除咗提供包裝白沙糖外,仲有辣椒油及包裝辣椒醬,於是又試下搞搞新意思,將辣椒醬放入炒飯度,睇吓有咩效果,所以會見到個炒飯帶些少紅色,就係咁解。至於味道方面,馬拉盞即係蝦醬,正常嚟計
至於味道方面,馬拉盞即係蝦醬,正常嚟計,應該聞到祲蝦醬香味,可惜我聞唔到,雖則食落有啲蝦醬味,但味道唔濃,個牛鬆亦完全唔似係鬆,即係話切或攪得唔夠碎,仍見到丁方一小片,慶幸炒得算係乾身,配上菜心粒及辣椒醬,味道算係及格多啲啲啦!
$56有湯有飲品有飯,呢個價錢相比連鎖快餐店,絕對係抵。
期待下次可以同個叉燒飯一刀兩斷,希望到時會有驚喜,而唔係只係平平無奇嘅叉燒飯。