2025-03-09 221 浏览
【陳記石磨腸粉|聯和墟隱藏版廣式風味】 今日上水收工肚餓餓地,唸起粉嶺聨和墟美食,唸都唔唸就揸車去兜兜。路過揸聯捷街見到個好搶眼嘅黃紅色招牌,唸都唔唸就將架車泊入榮福中心買外賣返屋企慢慢嘆,榮福免費泊車20分鐘真係乜都夠晒!行到小店,店内有兩個職員,我見店内有個石磨,睇來都好正中嘅石磨腸粉🤗今次外賣試咗4款腸粉+潮式肉丸湯,個男仔職員好熟手咁整腸粉,問佢嘢就怕怕羞羞,後面個叔叔就好勤力咁洗菜準備腸粉食材,腸粉都係即叫即做,夠晒新鮮👍🏻招牌腸粉~配上香脆菜莆,芽菜絲,豬肉餡料,足料配搭,餡料絕不吝嗇,菜莆切得很幼細,制做過程令菜莆&粉漿混為一體,夾起來唔會散晒。雞蛋腸粉~原味派嘅選擇,蛋香混入腸粉,增加香滑度口感。豬肉腸粉~足料爽脆肉餡配以生菜絲,口感不失。叉燒腸粉~原粒叉燒粒加入生菜絲使到腸粉有清新嘅感覺。老闆(洗菜叔叔)話石磨米漿每日鮮磨,薄到透光但夾起唔易穿,師傅仔係怕羞D,但蒸腸粉火候控制有料到~ 手工肉丸湯真係有潮州嘅風味,湯底我飲到好香濃豬骨味,仲有應該係鹹菜香氣,令人回味,牛肉丸多汁彈牙,豬肉丸有濃厚嘅肉汁香味。老闆仲教我極速取餐方法,下次起外賣平台落單,泊好架車,直衝

【陳記石磨腸粉|聯和墟隱藏版廣式風味】

今日上水收工肚餓餓地,唸起粉嶺聨和墟美食,唸都唔唸就揸車去兜兜。路過揸聯捷街見到個好搶眼嘅黃紅色招牌[陳記石磨腸粉],唸都唔唸就將架車泊入榮福中心買外賣返屋企慢慢嘆,榮福免費泊車20分鐘真係乜都夠晒!

雞蛋腸粉~原味派嘅選擇,蛋香混入腸粉,增加香滑度口感。

豬肉腸粉~足料爽脆肉餡配以生菜絲,口感不失。

叉燒腸粉~原粒叉燒粒加入生菜絲使到腸粉有清新嘅感覺。

老闆仲教我極速取餐方法,下次起外賣平台落單,泊好架車,直衝110號舖講我訂外賣電話尾4字,即刻拎袋走人😁

等緊外賣嗰陣街坊提示,腸粉有加錢套餐,仲抵食!!!下次我要試埋佢精選推介“酸菜餃“ & “蒸米粉“。

#聯和墟掃街攻略
潮州手工肉丸湯+4款腸粉
2025-03-09
7 分钟 (外卖自取)
潮州手工肉丸湯+4款腸粉