2016-10-16 2667 浏览
其实我份人比较贪新鲜,所以好少重覆去同一间餐厅好多次,但Greyhound Cafe 却系其中一个例外。无它,因为佢嘅菜真系好出色!呢晚我又带朋友黎Greyhound Cafe dinner,平时多数两人行黎食,今次多咗个人,又可以试多几样野喇!前菜先黎个小食,Spicy Fries with Garlic Sauce,我几钟意佢系粗薯条,香脆而不过干,薯条本身已洒上辣粉,再配上蒜容酱,真系好惹味。单骨鸡翼,系每次必点小食,外皮炸至香脆,而且一啲都唔油;鸡肉亦腌得好入味,会令人食上瘾!主食1: 咖喱牛腩配薄饼,牛腩亦够淋,黄咖喱甜甜地嘅,几啱唔食辣嘅人。值得一提佢配咗两款薄饼,一款系软身,烟烟韧韧,一款系硬身,好似饼干咁脆。主食2: 虾酱炒饭,呢个 虾酱炒饭岩晒钟意浓味嘅朋友。辣辣底嘅虾酱加上咸蛋王令炒饭好惹味,另外佢配左鲜虾同虾干令整个炒饭有多重口感。佢个配埋个酸酸地嘅清汤俾你解浓味,够晒贴心。甜品1: Fresh Coconut Crepe Cake ,呢个crepe cake系我每次必点甜品。crepe有好重嘅椰奶味,而且每层都有好多椰肉丝,食落去啖啖都系椰肉,啖啖都好重椰香味,
Spicy Fries with Garlic Sauce
Fried Chicken Wingz
咖喱牛腩配薄饼
虾酱炒饭
甜品1: Fresh Coconut Crepe Cake ,呢个crepe cake系我每次必点甜品。crepe有好重嘅椰奶味,而且每层都有好多椰肉丝,食落去啖啖都系椰肉,啖啖都好重椰香味,唔似得出面嘅crepe cake得啲cream。钟意椰奶同椰子嘅朋友真系唔可以错过!
Fresh Coconut Crepe Cake
甜品2: 芒果糯米饭,其实60几蚊食个芒果糯米饭都真系唔平,好彩佢嘅芒果真系好甜,而糯米饭亦有香浓椰香味,心理平衡番!
芒果糯米饭
我钟意Greyhound Cafe喺因为佢嘅fushion菜比传统泰菜特别,味道比较多元化,唔系每款都咁味浓,而就算系味浓都唔会过份辣,就算平时少食味浓或辣野嘅人都接受到,带唔食得辣嘅朋友黎都岩食!
2016-10-11
Spicy Fries with Garlic Sauce