公司岩岩出完bonus就梗要带屋企人黎到由张敬轩创办既仙后餐厅食餐好野庆祝下啦上年生日黎食过一次晚饭, 今次再试下English afternnon tea, 顺便打下卡 !餐厅既门面已经有一种旧香港既英式设计, 旋转门好有特色, 连餐厅外围都有设计过,未入餐厅都已经好多人影相打卡tea set系3:15pm开始食到5:15pm, 就算早到左都系要3:15pm先可以入座, 所以由2:45pm开始就好多人系门口等同埋影相可能系我地3星期前就book左枱, 餐厅留左梳化卡位比我地一行3人! 听闻而家因为疫情关系, 平时要食贵set先可以去隔离水晶灯舞台入座, 而家冇再分, 只要早d book枱就可以入座果边既枱, 有靓靓水晶灯可以打卡! 大家记得早d book枱啦~ 上年黎既时候有部钢琴系中央, 有人唱歌同伴奏, 今年疫情关系取消左, 转左樱花树既setting, 衬返tea set 主题, 又多左个靓相位啦!而钢琴就放左系BAR枱隔离餐牌- 728 for 2 person 我地3个人, 可以照食一个tea set share, 不过要加一杯饮品. 我地就嗌左Cappuccino, ro
公司岩岩出完bonus
就梗要带屋企人黎到由张敬轩创办既仙后餐厅食餐好野庆祝下啦

而钢琴就放左系BAR枱隔离

餐牌- 728 for 2 person 我地3个人, 可以照食一个tea set share, 不过要加一杯饮品. 我地就嗌左Cappuccino, rose tea & chocolate. (要加$30) 另外岩岩入座时侍应会问饮边种水,sparkling water系要收费既 68/一樽

Chocolate - 有3样配料可以加入朱古力, 1)脆皮朱古力包着既雪糕 2)朱古力脆脆 3)Cream
几特别, 可以自己按口味加配料, 值得一试既, 不过实在太heavy!
饮完好大罪恶感, 下次未必会再试
仙后特式朱古力

妈妈嗌既Cappuccino, 虽然冇拉花, 但外貌都好靓, 咖啡好幼滑, 妈妈好钟意!
仲有rose tea 就略逊一筹, 花香味唔突出, 好普通
不过茶壶+茶杯一样好靓
cappuccino

A Little Life 主题afternoon tea - 三层架, 第一层甜点, 第二层咸点, 第三层就系松饼, 另外仲有一个艺术品般既蛋糕 (抹茶海绵蛋糕配朱古力饼条)

侍应上碟时介绍左好多, 不过讲到急口令咁, 唔系好听得清楚
总之就系艺术品啦! 哈哈
连埋D蝴蝶同花花都系可食用既, 味道虽然一般, 但几饱肚同埋几特别既, 都好夹个花花主题
一如以往, afternoon tea 就系要由底层松饼开始食起, 由咸点到甜点, 不过侍应就冇特别介绍

松饼 - 有2款味道, 原味(配JAM-最右 & CREAM-中间) &  芝士乾葱味(配黑蒜酱-最左)
松饼普遍都偏硬同痴口, 唔算好味既松饼, 味道好一般
同埋其实分唔到边只味, 系冇特别说明既。不过果JAM就系好味既, 唔太甜,果味香

到第2层既4款咸点,
烟三文鱼玫瑰花配萝卜及柠檬忌廉 - 配搭萝卜同柠檬忌廉系几特别既口感, 烟三文鱼既咸味配柠檬忌廉既酸甜, 出奇地夹既口味, 7分
法式杂菜蝴蝶配金黄薯饼 - 卖相100分, 蝴蝶好靓, 都好脆口, 薯片口感
薯饼唔会太实都唔会散开, 好味, 8分
皇帝蟹肉沙律配三文鱼籽 - 蟹肉沙律, 加上一片薄青瓜, 好味但卖相略为普通, 7分
青瓜及辣肉肠及烩杂菜挞配鹌鹑蛋 - 开胃小食, 鹌鹑蛋系溏心但冇咩味, 虽然有好多唔同配料, 但都属同类口味, 味道唔够丰富. 6 分

第一层既3层甜点, overall 我地都满意

茉莉花茶慕丝蛋糕配青苹果啫喱 - 长条形既慕丝蛋糕, 咬开後有青苹果啫喱, 酸酸甜甜配上外层既茉莉花香, 好味, 唔太甜
卖相又靓, 9分
粉红樱花奶冻 - 卖相100分
味道都有99分, 一样酸酸甜甜, 有淡淡既樱花香, 入面有浓味少少既莓同酱, 中和返出面淡味D既奶冻, 味道配搭得岩岩好
9分
柑桔迷你纸杯蛋糕 - 好大惊喜既CUP CAKE
本身以为普通蛋糕, 但食落去柠檬柑桔味好突出, 同蛋糕既味道好夹, 好好味, 9 分

茉莉花茶慕丝蛋糕配青苹果啫喱

粉红樱花奶冻

每一个SET都会送2个刺绣蝴蝶礼盒, 又有得食又有得拎, 几开心! 有唔同款, 相信系随机派款既.

总括而言, 甜点比咸点出色, 松饼略逊一筹。餐厅既环境同装修都系一流, 冇得挑剔
好多打卡位, 挂住影相会唔够时间食野
唯一美中不足既系, 侍应们态度同上年一样都系差
比人感觉好似机械人, 都有比客人一种自以为是既感觉
唔应该系高级餐厅出现既服务态度...
令人觉得餐厅硬件出色但欠缺软件

评分: