2024-04-12 76 浏览
彩虹站出边嘅牛池湾村,出边有各式各样嘅摊档,街市档。食方面就食烧鹅嘅”新志兴”。不过今日嚟到未开门,就去咗更有上一代茶楼特色嘅”新龙城茶楼”。其实我细个住过一段时间彩虹,但系都未嚟过呢头😅。“新龙城”同而家嘅茶楼一啲都唔同,冇环境(甚至系差)、冇服务,加水要自己去滚水间,所有点心要冲出去抢先有。不过另一方面睇,呢啲咁有特色嘅茶楼已经好少。点心方面,基本上一出就好多人排队抢,虽然好麻烦,好迫,而且好危险,但好处系唔使tick点心纸之后等,一拎就食得,非常滚热辣!另外有煎炸部煎糕同肠粉。最好食嘅分别有 1.煎肠粉 (惊人嘅香脆感) 2.鹌鹑蛋烧卖 3.鸭脚扎。如果只系以食物论,并唔系咩绝世美食,仲要冒着周围滚水湿地嘅危险冲出去抢,加上乌蝇同冷气机滴水,真系对环境有啲要求都唔好入去。不过呢度嘅气氛就有着难以抵抗嘅魔力,周围搭枱嘅食客都系笑容满面,斗抢完点心之后互望而笑,总算系一种另类体验。食完,都系好满足嘅😅。要注意佢嘅点心只系出到2点钟就冇晒。

要注意佢嘅点心只系出到2点钟就冇晒。
2024-03-17
等候时间
15 分钟 (堂食)