大滾友火鍋

Big Boil's Club
餐厅: 大滾友火鍋
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-02-25 235 浏览
今晚同个fd去食开年饭+预祝人日快乐去左元朗大滚友打边炉。一去到铺仔细细,中国风格的装潢好特别,最钟意啲通花屏风。一坐低,职员就会递上酱料架,拣完酱料职员就会攞走。8款酱料都有盖盖住,好衞生首先拣汤低,整来想试职员推介既汤底-玲珑浮凸(花胶鸡汤锅),但由于呢款汤底系包一只/半只鸡,而我同个朋友又系饮汤唔食渣既人。为免浪费,就拣左第二款汤底-朝三暮四(蕃茄浓汤猪软骨锅)汤底出场,双龙头既锅,好有气势!!!令我有种去左酒楼食翅既感觉我同朋友叫左唐生菜。因为菜系吸油既,所以趁著肉类未出现之前,先极速解决晒啲菜先。我一向最钟情虾滑,墨鱼滑,牛滑……呢度既手打黑松露墨鱼滑及手打蟹子虾滑够晒弹牙又唔腥。特别钟意墨鱼滑,本来以为只有少少黑松露系顶,应该会唔够味。但神奇地,滚熟左之后,唔止啲香味无减少,食落口都食到黑松露味。手切顶级安格斯牛第一块无点酱牛味劲重,第二块点左酱食先发现食呢种牛唔点酱系更加好食日本稻庭乌冬,正常弹牙既稻庭乌冬,乌冬控至爱日本黑豚肉用好似晾衫架咁既器皿装住几有创意。黑豚肉油肉比例岩岩好,口感够腍,唔会「un」。我同朋友仲叫左竹蔗茅根,同打边炉最夹既一种饮品。走既时候见到好多人

酱料
朝三暮四(蕃茄浓汤猪软骨锅)

唐生菜
手打黑松露墨鱼滑及手打蟹子虾滑

第一块无点酱
牛味劲重,第二块点左酱食先发现食呢种牛唔点酱系更加好食

日本稻庭乌冬,正常弹牙既稻庭乌冬,乌冬控至爱

日本黑豚肉

我同朋友仲叫左竹蔗茅根,同打边炉最夹既一种饮品。
走既时候见到好多人系出面等位,好彩我同朋友一早打电话订左位,唔驶等。
出左门口发现,我著住件冷外套居然完全无打边炉味。我决定下次要再黎打边炉。不过揾多几个朋友,先可以试到个花胶鸡汤
2018-02-22
庆祝纪念
团年饭
朝三暮四(蕃茄浓汤猪软骨锅)
唐生菜
手打黑松露墨鱼滑及手打蟹子虾滑