2024-02-14
就在今天夜晚八點半,我想喺出面食而唔想喺屋企煮,於是我落到樓下去食牛極,入到去等待住我嘅都係蕃茄牛肉湯嘅香味。仲有兩個阿嬸服務員,一個紅髮,一個黑馬尾。於是我隨便起手就叫左個牛舌尖($70)然後起手就攞起第一個碗裝住牛肉湯。一開始食食下都冇咩大問題,直到食到九點半嘅時候,紅髮阿姨突然趕我走,話我過咗用餐時間。我好疑惑用餐時間唔係90分鐘咩?我不嬲都唔係第一次幫襯,我都知道老規矩:繁忙時間60分鐘用餐時間。以前我去牛極食嘢過左60分鐘,出面多人排隊,阿姨都會趕我走。但係今次就唔係好make sense,夜晚時間無人,成個牛極得返我一個,點會係繁忙時間?重點係個阿姨好冇禮貌咁趕我走,好似邪靈入咗屋咁,我感覺不被尊重,但係我都出去指住個牌好有禮貌咁話:「小姐,上面寫住用餐時間90分鐘喎。」佢回敬返一句:「大哥,我哋任何用餐時間不嬲都係60分鐘。」我話:「咁你點解釋出面個牌呢?」佢強硬地表示:「出面個牌係舊嘅,依加我哋係60分鐘。」「既然個牌係舊嘅,點解要放出嚟誤導人?況且你哋周圍只有寫住繁忙時間60分鐘用餐。」旁邊個黑馬尾見到紅髮鬥唔過我,於是加入一齊幫拖,我哋雙方爭左好耐,最後係我贏咗,我
旁邊個黑馬尾見到紅髮鬥唔過我,於是加入一齊幫拖,我哋雙方爭左好耐,最後係我贏咗,我獲得多半個鐘頭用餐時間。但係喺呢個時候,紅髮阿嬸竟然露出本性鬧我:「每次嚟你都係咁㗎喎!次次都超過用餐時間。今日見冇客人先畀你留咁耐咋!十點你同我准時走。」我冷笑咗一下,睇嚟佢認得出我係邊個,先唔理佢個態度,呢個唔係我本身的用餐時間嚟㗎咩?點解會縮咗水嘅?
於是我都廢事同佢講,拿拿啉食完佢碟沙律,飲埋碗以後都唔再香嘅牛肉湯,然後走人。
事後上我上網查詢,查到嘅資訊都話牛極嘅正常用餐時間係90分鐘,而且我發現唔單止我有咁嘅經歷,我發現呢間牛極係入面所有牛極分店平分幾乎最低,只有3.2分,原因幾乎不離開於服務態度差,趕客等理由。
最後,地點我都不怕話比大家聽,以免大家中伏。點解牛極位於土瓜灣譚公道16-26號長城大廈地下5號舖,佢隔離有兩間酒吧,好多煙味。
其實我真係好鍾意食牛極,佢啲鐵板燒牛舌實在冇得頂,湯又好飲,又平,只不過我可能以後都唔會再去土瓜灣分店。以下幅相係我同阿姨爭拗時用餐時間嘅果張牌。