2023-07-08 870 浏览
早几日食完日本菜,吃货既我又开始心郁郁想食😈但又唔想食重复既餐厅,于是就系收工附近揾埋朋友一齐撑枱脚,重点系今日好热🥵最后拣左依间系V Walk商场既渔钏,完全系发现新大陆既感觉🤫装修充满日式木系风格,有大量清酒做装饰,空间阔落,选择好多,有寿司,刺身丼,拉面,卷物,铁板等等,最后嗌左5款菜式,每款都好满意🤭✨极上四式刺身丼🐟 $138四式刺身分别有三文鱼、带子、吞拿鱼蓉和赤虾,三文鱼份量都多,有around十二旧,仲有d系腩位🥰油脂丰富,几款鱼生都好新鲜,厚肉饱满,每一啖都可以刺生+饭咁食🤪完全唔惊唔够刺身送饭。带子鲜甜,赤虾肉质弹牙,吞拿鱼蓉份量都唔少,见几好食再追加左一份吞拿鱼腩卷!!依个丼饭晚市黎讲好抵食👍🏻出去尖沙咀/旺角地铺都唔止依个价,最重要系刺身份量足够,绝对值得再黎😎✨足量香葱吞拿鱼腩卷$148本来系想叫香芒大虾卷8件,但谂谂下又觉得差唔多价钱食吞拿鱼腩好似抵d,亦有谂过menu张图会唔会吹大左,咁多馅料。事实证明我谂得太多真系好大旧🤩夹上手果阵仲因为太多馅料跌哂出黎😂真系好论尽哈哈。讲番食材本身,吞拿鱼腩蓉美味,混合香口既油脂😋啖啖满足💯而且完全唔会好油腻,因为中间
早几日食完日本菜,吃货既我又开始心郁郁想食😈但又唔想食重复既餐厅,于是就系收工附近揾埋朋友一齐撑枱脚,重点系今日好热🥵最后拣左依间系V Walk商场既渔钏,完全系发现新大陆既感觉🤫装修充满日式木系风格,有大量清酒做装饰,空间阔落,选择好多,有寿司刺身丼,拉面,卷物,铁板等等,最后嗌左5款菜式,每款都好满意🤭

✨极上四式刺身丼🐟 $138

✨足量香葱吞拿鱼腩卷$148
本来系想叫香芒大虾卷8件,但谂谂下又觉得差唔多价钱食吞拿鱼腩好似抵d,亦有谂过menu张图会唔会吹大左,咁多馅料。事实证明我谂得太多真系好大旧🤩夹上手果阵仲因为太多馅料跌哂出黎😂真系好论尽哈哈。讲番食材本身,吞拿鱼腩蓉美味,混合香口既油脂😋啖啖满足💯而且完全唔会好油腻,因为中间会有一条青瓜仔,清新既感觉会中和番,而且佢饭唔算多,其实几好🤓

✨铁板牛舌 $68
望落好似唔大碟,但牛舌份量都ok,可惜牛舌薄切得好细块,所以口感烟韧弹牙度差少少,相比其他菜式系有点失望,但酱汁就好吸引😁甘甘甜甜,有少少似寿喜烧汁,加上软腍既洋葱入味,每一啖都有想加一啖白饭既冲动😛🍚

✨鳗鱼柳川锅 $102
鳗鱼柳川锅简称滑蛋鳗鱼🤣鳗鱼份量都多差唔多大半条分左4旧,洋葱汁香浓惹味🤤甜甜地,滑蛋嫩滑,亦混合左鳗鱼酱汁既味道,两者融为一体,至于鳗鱼肉都十分厚身😚亦无骨,大满足,整碟菜式配埋饭食一流,最后将刺身丼既饭用左黎配滑蛋鳗鱼,信我,好夹😈

✨浓厚酱油鸡白汤拉面 $108
最后惊唔够饱就嗌多左一份鸡白汤拉面,老实讲都系纯粹想嗌d 热辣辣湿湿地既菜式暖下个胃😏毕竟佢都唔系主打食拉面既铺头。但估唔到完全喜出望外,鸡白汤,味道浓郁而且汤身浓稠🥳忍唔住饮左3,4啖先开始试佢既面质,话出色过大部分九龙既拉面地铺都不为过,配料有木耳,紫菜,葱粒,温泉蛋,但就完全唔系流心,有点伤心😭叉烧就偏薄身但系有炭烧既味道,油脂香口,入口即化,都几好味😙

✨白桃梳打/苹果梳打
果汁味好出,梳打有气夏天消暑一流,苹果味会较为好饮😁

小总结,绝对会再食既一间高质日本菜餐厅,不论系刺身/熟食/拉面都好好食☺️食材新鲜,份量足料又抵食🤞🏻而且仲系商场入面地方就脚,唔洗下下系尖沙咀/旺角周围揾地铺食日本菜,尤其系夏天,真系行多两步都已经大汗搭细汗🥵
2023-07-06
用餐时段