2013-02-17 108 浏览
少人去唔代表唔好,少人介绍唔代表唔特别,西村咖啡室就系好特别。西村咖啡室系一间楼上cafe,地点离地铁站不远,不难找。上到去只得西村先生一人,同友人去到以为要用英文沟通,点知西村先生既广东话劲到呢,真系要俾只手指公佢。听起黎好好笑既广东话同佢间唔中都会讲既日文同英文,沟通完全冇问题。我最like系西村先生既笑容。令人都开心d。店内人客不多,环境宁静,有d英式既Chair,而叫得bar & cafe,酒bar摆设当然唔少得,墙上放咗d长方形既架,虽然唔知系乜,但系整合起黎都几靓。店内有好多款咖啡,所以有好多咖啡豆同咖啡仪器,专业!!!仲有既一个特别之处,咖啡室竟然有outdoor,正!!!有好多咖啡同茶拣,我钟意飤咖啡,当然拣咖啡啦,但系咖啡都有24种拣,有blue mountain、kopi luwak、Brazil Santos呢d有名既咖啡。正正!!!Order咗个set,所以只系饮咗个Original Blend,而友人就拣咗个Dark Blend。先黎既系个日式沙律,开一开胃,菜好新鲜,唔错唔错。跟住系个和风汁煮洋葱牛肉饭,牛肉一般,反而我想讲讲佢个汁几好,汁够多,就算牛肉好快
西村咖啡室系一间楼上cafe,地点离地铁站不远,不难找。

先黎既系个日式沙律,开一开胃,菜好新鲜,唔错唔错。

跟住系个和风汁煮洋葱牛肉饭,牛肉一般,反而我想讲讲佢个汁几好,汁够多,就算牛肉好快俾我食哂都仲有个汁,唔会有食白饭既感觉,而且饭系用珍珠米(如果我冇食错既话)~成个饭变得好味好多,亦都特别好多!!!

接著落黎,个cake我就拣咗据闻系西村太太整既cheese cake同友人拣既brownie,全系home-made,点都要试试。
Cheese Cake味唔太够,但几fresh,细细件又唔甜,算ok。而友人既brownie呢,同友人一致觉得甜咗少少,而少咗brownie独有既朱古力粉,不过,自家制既,可能就系咁先够特色。

最后当然要试下佢既咖啡,由西村先生亲手冲制,虽然只系set既coffee,但都几好欱,至少我唔落糖,都已经够浓。

同友人坐阵,柔和既意乐,独特既摆设,热诚既招待,亲切既笑容,再埋舒适既环境,一定可以再黎试西村先生既酒同咖啡!!!!!!
2013-02-02